NA NAJVIŠJI VRH

Sto žensk gre že 49. na Triglav!

Objavljeno 05. julij 2014 09.13 | Posodobljeno 05. julij 2014 09.13 | Piše: Boštjan Fon

Vse, ki se boste prijavile, boste na vrh stopile v petek, 12. septembra.

LJUBLJANA – »Nekoč, za devetimi griči in devetimi vodami, je stala mogočna gora, ki je vabila na svoj vrh vse, ki so si upali postaviti korak v njeni smeri in se niso prestrašili sivega ostenja, ki se je kot dolgo, svečano oblačilo pogrezalo v doline pod njo.« Tako bi se morda začela zgodba o gori, s katero Slovenske novice, Gorska reševalna zveza Slovenije ter Mlekarna Celeia vsako leto za sto deklet, mamic, babic, hčera in kar je še preostalih princesk spišemo sto prav posebnih, osebnih pravljic. Ali lahko seštejete, koliko jih je bilo od leta 1966, ko se je stotnija prvič podala na vrh Triglava, te Slovencem tako magične, tako s ponosom navdihnjene gore?

Pred vami je druga prijavnica za 49. pohod Sto žensk na Triglav, ki je najbolj dokumentiran in z največ leti tradicije oplemeniten pohod pri nas, ki smo ga v redakciji najbolj branega dnevnika sprejeli medse leta 1991 in z njim napravili odličnosti polno zgodbo. Ne le da smo ponavljali utečeno zgodbo iz preteklosti. Stremimo k napredku v organizaciji in logistiki, k popolnosti izvedbe. Tako kot je vsakodnevno v navadi na straneh Novic tudi pohodu vsakič dodamo presežek. Ker je v življenju vredno pustiti sledi, na katere se lahko ozremo s ponosom, smo sprejeli in izvajamo vse zahteve, ki jih je treba izpolniti za varno pohajanje v visokogorju. Povečano je število spremljevalcev, vsi prihajajo iz vrst GRZS, kjer kot prostovoljci opravljajo zahtevno, nevarno ter vsega spoštovanja vredno delo ob morebitnih nesrečah in naravnih ujmah. Resnično, gorskega reševalca boste našli v trenutku, ko si nihče drug ne upa ali ne zna stopiti koraka naprej. V odpravi je tudi zdravnik, ki gre kot vsi peš do vrha in nazaj. Vsak trenutek bo na voljo kompletna medicinska pomoč na najvišji ravni, saj ima na svojih ramenih poleg osebne opreme še velik nahrbtnik z vso medicinsko tehniko in zdravili. Ne nazadnje sta v odpravi tudi poštarja, ki bosta omogočila, da prav na vrhu opečatite pozdrave domov ob unikatnem odprtju poštne enote Triglav s svojo poštno številko 4284. In še bo presežkov, verjemite, kajti iz Mlekarne Celeia bodo presenetili, o tem smo prepričani.

Ne, spremljevalci ne bomo hodili namesto vas niti ne bomo tovorili vaših nahrbtnikov. Ob vas bomo zato, da bomo pokazali pot, po kateri boste pogumno stopale do vrha in nazaj, ter vam stali ob strani, ko bo položaj nemara nenavaden, nevsakdanji in na pogled nevaren. Vrh boste osvojile same, nam pa bo pripadla čast, da vam bomo tik ob Aljaževem stolpu prvi stresli dlan ob osebnem uspehu. In z vami bomo tudi zato, da bomo v od domačih dedcev prenapihnjen strah pred goro zašpilili usodni rez, da bo počil kot milni mehurček.

Preden se odločite in vpišete svoje podatke na kupon, ga nalepite na dopisnico in jo oddate, pozivamo vso pripadajočo žlahto, ki se trudi brati pričujoče besede, naj ne kraca po kuponih ter ne pošilja podatkov v imenu druge osebe. Vsaka naša pohodnica letošnje generacije bo morala vsak korak do vrha opraviti sama, zato naj tudi prvega, torej tega, ko se odloči za prijavo! Ne prijavljajte drugih v njihovem imenu! Pa še nekaj moškemu bralstvu preprosto zapisanega: fantje, ne strašite svojih boljših polovic, če se odločijo za prijavo na naš pohod! Tako prijetno, kot se bo godilo njim, bi se vam lahko le, če bi organizirali pohod Sto moških na Triglav. Misije nemogoče se do danes ni lotil nihče, mi pa gremo z ženskami na vrh že devetinštiridesetič!

Do 4. avgusta!

Bi se rade z drugimi gornicami v četrtek, 11. septembra 2014, zbrale na Rudnem polju na Pokljuki, v objektu Evojo, kjer bo prva prenočitev, se prej spoznale s spremljevalci in organizatorji pohoda ob strokovnem predavanju o varni hoji v gore, naslednja dva dneva pa se sprehajale, se vzpenjale in malo plezale po Julijskih Alpah? Vrhunec gorniške izkušnje s Slovenskimi novicami bo vzpon v petek, 12. septembra, na najvišjo točko Slovenije, ob seveda primernih vremenskih in gorniških razmerah. Po prenočevanju v triglavskem domu Planika sledi v soboto,13. septembra, vrnitev po isti poti. Če želite biti z nami na vrhu očakov kranjskih siv'ga poglavarja, natančno izpolnite eno ali več od petih objavljenih prijavnic in jih, nalepljene izključno na poštno dopisnico, najpozneje do ponedeljka, 4. avgusta, pošljite na naslov: Slovenske novice, Dunajska 5, 1509 Ljubljana. Sprejemamo tudi elektronske prijave na spletnem naslovu www.slovenskenovice.si. Stroški organizacije, zavarovanja in kompletne oskrbe za vsako izžrebano udeleženko niso visoki, ker bodo tako kot vedno, polovico, oziroma okroglega stotaka, primaknile Slovenske novice.

Deli s prijatelji