STO ŽENSK NA TRIGLAV

Sto žensk bo tudi letos naskočilo Triglav

Objavljeno 04. julij 2017 12.44 | Posodobljeno 04. julij 2017 17.24 | Piše: Boštjan Fon

Na vsako pohodnico bodo tudi letos budno pazili gorski reševalci.

Ponujamo vam paleto visokogorskih doživetij. Foto: Boštjan Fon

LJUBLJANA – Pred petimi desetletji so bili časi tako ali drugače črno-beli, pa vendar še kako odprti za najbolj pisane ideje. Pri Delovi ediciji TT so se vprašali, ali je mogoče na vrh očakov kranjskih siv'ga poglavarja spraviti sto mamic, deklet, sester, babic in kar je še ženske žlahte, ki ji je žalibog namenjena usoda podpiranja vsaj treh vogalov domače hiše. Pa ne v enem letu. Istega dne, isto uro! Res nenavadna ideja, milo rečeno.

Načrt za vzpon v letu 1966 se je porodila Anteju Mahkoti, novinarju in vrhunskemu alpinistu, ki je, ko so ga tovariši hvalili zaradi inovativnosti, brez omahovanja priznal, da ideja ni izvirna. Sto žensk na švicarski Monte Rosa je nekaj let prej peljal lokalni župnik. Dušni pastir iz dežele, kjer imajo lila krave in najbolj okusne luknje v sirih, je pohod speljal le enkrat, morda celo zato, ker se je njegova stotnija del poti iz Zermatta udobno peljala z najvišjo železniško progo na odprtem v Evropi.

 

2864 metrov visoka gora mami marsikatero žensko dušo.

Našim sto ženskam na vrhu Triglava je malokdo napovedoval dolgi vek, a se je obrnilo, shodilo drugače. Piše se leto 2017 in znova pripravljamo pohod tako kot vsako leto od tistega premiernega 1966. Prvo julijsko soboto, kot je v navadi, smo vam natisnili prijavnico za novo kolono pogumnih izžrebank, do konca meseca sledijo še štiri. Tradicija, da se reče! Na pot smo spremljali največ tistih predstavnic nežnejšega spola, ki so si želele vsaj enkrat v življenju stati na 2864 metrov visokem Triglavu, a za tak vzpon ob želji, ki so jo premogle, niso imele poguma ali primerne družbe koga z minimalnim znanjem vodenja po visokogorju. Vzpon do vrha nam Slovencem tako ljube gore v začetku letošnjega septembra organiziramo že dvainpetdesetič.

Ponosno ga od leta 1991 držimo v redakciji Slovenskih novic, najbolj branega podalpskega dnevnega časopisa. Tudi letos bodo kleni fantje z več postaj Gorske reševalne zveze Slovenije potrpežljivo, a hkrati nadvse budno pazili na vsako pohodnico. Preden se pritisne zadnja pika ob prvi prijavni priložnosti, le še dodatek moškim brihtam in preostali žlahti: ne popisujte kupona v imenu druge. Naj bo prvi in zadnji korak na Triglav samo in edino njihov!

 

 

Vabljene!

Z drugimi izžrebanimi pohodnicami se boste v četrtek, 7. septembra 2017, v popoldanskih urah zbrale na Rudnem polju na Pokljuki, v objektu EVOJO, kjer bo prva prenočitev, do tja vas izpred železniške postaje Lesce-Bled pripeljejo posebni avtobusi. Spoznale se boste z organizatorji in spremljevalno ekipo pohoda ob predavanju o varni hoji v gore. Naslednja dva dneva se boste sprehajale, se vzpenjale in malo plezale po Julijskih Alpah, vrhunec gorniške izkušnje s Slovenskimi novicami pa bo vzpon v petek, 8. septembra, na najvišjo točko Slovenije, seveda ob primernih vremenskih in gorniških razmerah. Po prenočevanju v triglavskem domu Planika sledi v soboto, 9. septembra, vrnitev po isti poti. Če želite biti z nami na vrhu očakov kranjskih siv'ga poglavarja, natančno izpolnite prijavnico in jo, nalepljeno izključno na poštno dopisnico, najpozneje do 3. avgusta pošljite na naslov: Slovenske novice, Dunajska 5, 1509 Ljubljana. Sprejemamo tudi elektronske prijave na spletnem naslovu www.slovenskenovice.si. Tako kot vedno bodo več kot polovico primaknile Slovenske novice, stotak bo vaših stroškov.

 

Deli s prijatelji