SPOŠTLJIV JUBILEJ

Sto let Kučanove
 vzgojiteljice Milene

Objavljeno 29. marec 2013 17.31 | Posodobljeno 29. marec 2013 17.33 | Piše: O. B.

Nemčeva živi v domu na Pobrežju v Mariboru.

Milena s pravnukom Timom (foto: Oste Bakal).

MARIBOR – Minule dni je bilo v Sončnem domu v Mariboru slovesno, saj so mnogi znanci, prijatelji in predvsem najbližji praznovali visok življenjski jubilej znane Mariborčanke Milene Nemec. Prijazna in razgledana stoletnica, ki jesen življenja preživlja v domu na Pobrežju, se je kot najstarejša izmed treh otrok uradniške družine rodila 21. marca 1913 v Rogatcu, tik ob hrvaški meji. Po šolanju za vzgojiteljico se je preselila v Mursko Soboto in tam spoznala poznejšega moža Janeza Nemca, znanega pravnika, ki je bil že leta 1930 prvi prvak Jugoslavije v namiznem tenisu; na 1. državnem prvenstvu v takratni kraljevini Jugoslaviji, ki je potekalo prav v njegovi domači Murski Soboti, se je kot 17-letnik zavihtel na najvišjo stopničko.

Vzgojiteljica prvega predsednika samostojne Slovenije

Milena je bila do leta 1950 vzgojiteljica v murskosoboškem vrtcu, kjer je, kot se spominja, med drugimi skrbela za fantka, ki je pozneje postal prvi predsednik samostojne Slovenije, Milana Kučana. Družina se je preselila v Maribor, kjer se je Milena pred dobrimi štiridesetimi leti tudi upokojila, mož Janez pa je umrl pred 12 leti. V posebno zadovoljstvo in veselje sta ji sina Jože in Branko z družinama, še zlasti pa vnukinji Vesna in Lili, vnuk Jani ter pravnuk Tim, ki ga je povila Jožetova edinka Vesna.

Stoletnica, ki je bila v mladosti aktivna pri Sokolu, je tudi danes izjemno razgledana, čila in brihtna, poznavalci povedo, da je inteligentna kot štiridesetletnica. Niti z zdravjem nima težav, le pred dobrimi petimi leti si je zlomila nogo, zato so ji jo morali zaradi slabe prekrvitve amputirati pod kolenom. To je ni zmedlo, je pa šla v dom, saj se je zavedala, da domači ne bi mogli biti neprekinjeno ob njej.

Deli s prijatelji