UKRADENI KOVANCI

Štirje milijoni za borzo 
bitnih kovancev drobiž

Objavljeno 10. januar 2015 14.35 | Posodobljeno 10. januar 2015 14.36 | Piše: Maja Kepic

Bitstampu, ki sta ga ustanovila Nejc Kodrič in Damijan Merlak, ukradli 19.000 bitcoinov.

Za mlada Kranjčana Nejca in Damijana je dobre štiri milijone evrov le drobiž. Foto: Dejan Javornik

LJUBLJANA – Minuli vikend je bilo s strežnikov borze bitnih kovancev Bitstamp, ki sta jo pred tremi leti ustanovila Kranjčana Nejc Kodrič in Damijan Merlak, ukradenih okoli 19.000 bitnih kovancev, to je približno 4,3 milijona evrov. Borza s sedežem v Londonu je svoje uporabnike nemudoma obvestila, da so delovanje ustavili le iz preventivnih razlogov, dokler incidenta ne raziščejo, in da njihova likvidacija ni ogrožena.

»O podrobnostih zaradi preiskave ne morem govoriti. Oškodovanih uporabnikov ni, saj bo Bitstamp pokril izgubo iz lastnega dobička. Trenutno v San Franciscu s strokovnjaki postavljamo duplikat celotne infrastrukture, obstoječi strežniki pa bodo predmet forenzične preiskave. Postopek bo predvidoma končan v naslednjih 24 urah, takrat bomo lahko tudi znova vzpostavili storitev,« je za Slovenske novice povedal soustanovitelj borze, 28-letni Damijan Merlak.

Kaj se je pravzaprav zgodilo oziroma kako lahko nekdo ukrade 19.000 bitcoinov, smo vprašali Luko Pušića, predsednika društva Bitcoin Slovenija. »Sta dve možnosti: bodisi gre za hekerski vdor v sistem ali pa za tako imenovani inside job, kar pomeni, da je nekdo, ki je imel dostop do Bitstampove denarnice, zlorabil svoj položaj. Kaj točno se je zgodilo, lahko le ugibamo,« nam je pojasnil sogovornik.

Uporabniki ne bodo oškodovani

Na Bitstampu so zagotovili, da njihovi uporabniki ne bodo oškodovani, saj da imajo »več kot dovolj rezerv«, da pokrijejo izgubljene bitne kovance. Ker gre, preračunano v evre, to vendarle za dobre štiri milijone, je trgovanje z bitcoini očitno zelo dobičkonosno. »Ja, za njih je to samo drobiž,« je prepričan tudi Pušić, ki ima na omenjeni borzi vloženega nekaj denarja. »Ne, prav nič me ne skrbi, da bi bil kakor koli oškodovan, saj se je kraja zgodila v tako imenovani operativni denarnici, kjer se obrača le malo denarja. Večina je namreč shranjena v računalnikih, ki v medmrežje niso povezani.«

Sogovornik predvideva, da imajo na Bitstampu gotovo privarčevanih nekaj rezerv prav za takšne primere: »Zato bodo omenjeni znesek brez težav pokrili, ne glede na to, ali bodo forenziki odkrili storilca ali ne. Res pa je, da bi zaradi te kraje lahko nekoliko upadel njihov ugled. Bitstamp je bila do zdaj namreč edina večja borza bitnih kovancev, ki je še ni zaznamoval noben tovrstni incident,« je omenil Pušić.

Za varnost, pravi, je sicer dobro poskrbljeno, saj se ustanovitelji borz z bitcoini zavedajo, da je ta pri njih še toliko bolj potrebna. »Hekerji, ki vdrejo v običajne borze, lahko le nekoliko zmanipulirajo trg, torej da vrednost določene delnice naraste ali pade. Pri bitcoinih je drugače, saj z vdorom na borzo oziroma na njihove strežnike lahko dejansko pridejo do denarja, kar pri drugih valutah, kot rečeno, ni mogoče.«


Tretji največji na svetu

Bitstamp je nastal v Kranju leta 2011, pozneje pa sta ustanovitelja, danes 25-letni Nejc Kodrič in 28-letni Damijan Merlak, sedež podjetja preselila v London. Po propadu japonske borze Mt Gox na začetku lanskega leta je Bitstamp nekaj časa zasedal položaj največje borze na svetu, v zadnjem mesecu pa je z okoli šestodstotnim tržnim deležem zasedal tretje mesto.

Bitni kovanci so vrhunec dosegli decembra predlani, ko se je vrednost enega bitnega kovanca povzpela na dobrih 1100 dolarjev. Sledila sta strm padec in propad nekaterih borz, med drugim takrat največje Mt Gox, ki je aprila lani razglasila stečaj. Danes je en bitni kovanec vreden okoli 225 evrov.

 

Deli s prijatelji