NA KOŽO

Štirideset dni brez

Objavljeno 08. april 2017 00.35 | Posodobljeno 08. april 2017 00.36 | Piše: Tanja Jakše Gazvoda
Ključne besede: komentar

Med mladimi je alkohol še večje zlo kot droge, pa še povsod je dostopen.

Skupinica mladih si je poiskala mizo v kotu prireditvenega prostora. Sramežljivo so se muzali ob ledenem čaju, ko je eden za trenutek izginil v temo ter v vrečki prinesel nekaj plastenk kole in steklenico cenenega žganja. Na skrivaj so začeli točiti in mešati, pijača jim je hitro stekla po grlih, razpoloženje se je vidno stopnjevalo, zavore so popustile. Postali so glasnejši, kmalu so brez sramu zavzeli plesišče. Druga skupina je svoje poživilo našla pri enem od avtomobilov na parkirišču, prtljažnik je ponujal kar nekaj bibitk vina.

Je za sprostitev in dobro voljo res potreben opoj, tisti univerzalni, ki ni le doping za veselje, ampak tudi priročen za utapljanje žalosti, bergla za reševanje naših problemov? Poznavalci pravijo, da je med mladimi alkohol še večje zlo kot droge, pa še povsod je dostopen. Da je naša družba še kako tolerantna in strpna do čezmernega pitja, pove že podatek, da spadamo med največje porabnike alkohola na svetu. Po podatkih Nacionalnega inštituta za javno zdravje pa se je v letu 2015 registrirana poraba alkohola v primerjavi z letom prej spet zvišala, vsak državljan, starejši od 15 let, naj bi popil 11,5 litra čistega alkohola na leto. Če to spremenimo v lažje predstavljivo pijačo: vsak je v povprečju popil 114 litrov piva, 44 litrov vina in 2,2 litra žganih pijač. In naše pivske navade se žal kažejo v zdravju, v nasilju za štirimi zidovi, žal iz dneva v dan tudi v prometu.

Še en teden in iztekla se bo akcija 40 dni brez alkohola. Priznam, letos se ji nisem pridružila, sem se ji pa pred leti, in prav v podporo skupnemu prizadevanju za zmanjševanje posledic čezmernega uživanja alkohola sem tistih 40 dni podaljšala kar na tri leta. A ker živim v deželi cvička, pravzaprav sem tudi sama vinogradnica, se kozarcu ob hrani ne mislim odpovedati. Ker tudi sama rada prisegam na raziskave, imam večkrat v mislih izsledke strokovnjakov, da je kozarec vina ob hrani pravzaprav koristen za zdravje, če ne pretiravamo z njim, je celo zdravilen, je pa problem in strup, ko pretiravamo. Sicer pa se v strup kaj hitro spremeni vse, s čimer pretiravamo, pa najsi gre za najbolj zdravo hrano ali še tako zdravo športno aktivnost. To, s čimer bomo pretiravali, bo prej ali slej postalo strup, ki bo razjedal naše zdravje. 

Deli s prijatelji