SREDI TURISTIČNEGA BISERA

Štiri krave poginile v hlevu

Objavljeno 02. julij 2017 13.45 | Posodobljeno 02. julij 2017 13.45 | Piše: Boštjan Fon

Sredi Kranjske Gore posredovala veterinarska inšpekcija.

Dogajalo se je na Kolodvorski ulici v Kranjski Gori.

KRANJSKA GORA – Nekoč je imel gorenjski turistični biser svojo železniško postajo, saj so vlakovne kompozicije pod Vitranc in še naprej do Rateč vozile vsakodnevno do 1. aprila 1966. Pa so brihte izruvale tire od Jesenic naprej in v Kranjski Gori na lepoto potovanj po železni cesti spominja le še osrednja krajevna ulica, ki je še vedno poimenovan Kolodvorska. Na številki 2 je v osrčju kraja, nasproti moderne športne dvorane Vitranc, kmetija Pr' Krávenjo, kjer so morali dolgo v ponedeljkovo noč posredovati strokovnjaki veterinarske stroke, ki so jim asistenco ponudili lokalni gasilci. Iz hleva so najprej odpeljali zdrave krave, po nekaterih sicer neuradnih podatkih so šle naravnost v zakol, nato pa se je začelo mukotrpno in zahtevno delo odstranjevanja poginulih živali. S pomočjo žičnih vrvi so potegnili goveje kadavre na posebno vozilo za odvoz mrtvih živali.

Ravnanje s poginulimi živalimi

Kot določa pravilnik o ravnanju z živalskimi odpadki, pod kar spadajo tudi poginule domače živali, je treba v postopku predelave, obdelave in odstranjevanja živalskih odpadkov ravnati tako, da zdravje ljudi in živali ni ogroženo s povzročitelji kužnih in zajedavskih bolezni ter škodljivimi snovmi. Ob tem ne sme priti do onesnaženja tal, vode, zraka in krme s povzročitelji kužnih in zajedavskih bolezni ter škodljivimi snovmi in do čezmerne obremenitve okolja zaradi preseganja emisijskih mejnih vrednosti. Živalski odpadki se, razen v izjemnih predpisanih primerih, predelajo, sežgejo oziroma drugače neškodljivo odstranijo.

Vse se je dogajalo ob prisotnosti veterinarske inšpekcije, tri predstavnice pa niso dajale nobenih izjav. Kot so nam povedali, bodo izsledke in uradno poročilo izdali v naslednjih dneh. Domači nam pojasnila o dogodku niso dali, kot je sporočila policija, ki si je prišla ogledat kraj dogodka, pa preverjajo informacije: »V sodelovanju s pristojnimi inšpekcijskimi službami zunaj policije vodimo postopek zaradi pogina štirih krav. Policisti so bili na kraju dogodka, vzroki in okoliščine pa so še predmet preverjanja.« Na kraju je bil v poznih nočnih urah tudi župan Kranjske Gore Janez Hrovat, ogledal si je stanje na ožjem območju kmetije in naslednji dan povzemal: »Občinske službe bodo pomagale, kar bodo lahko, tako na socialnem področju kot tudi tehnično, kar je v naši pristojnosti. Čeprav je občinska stavba na drugi strani Kolodvorske ulice, nisem opazil, da se kaj takega dogaja. Nihče nam tudi ni omenil ali opazil osebne stiske pri Žerjavovih, če bi morda o tem vedeli kaj več, bi lahko pomagali že prej.«

Deli s prijatelji