PREISKAVA

Štiri izpustili, dva sta prenočila v priporu

Objavljeno 09. januar 2014 10.31 | Posodobljeno 09. januar 2014 10.32 | Piše: STA, P. J.

V včerajšnji preiskavi je bilo sicer pridržanih šest oseb, štiri pa so že izpustili.

Fotografija je simbolična.

LJUBLJANA – Dva izmed včeraj pridržanih v preiskavi NPU sta ostala  v priporu. Še danes naj bi oba privedli pred preiskovalnega sodnika. V včerajšnji preiskavi so preiskovalci NPU iskali dokaze za utemeljitev suma oškodovanja družbe Cestno podjetje Ljubljana (CPL) in njenih hčerinskih družb KPL in TAČ.

Koga so pridržali

Štirje začasno pridržani so bili izpuščeni že včeraj. Po naših podatkih naj bi bili med pridržanimi tudi Ranko Mimović, ki je nekdanji večinski lastnik CPL, zadnji direktor CPL Stanko Petrič in Alojzij Kramljak, eden od družbenikov podjetja CPL Naložbe. Zaradi kaznivih dejanj, ki jih preiskujejo, jim grozi tudi zapona kazen.

Kriminalisti preiskujejo dva sklopa kaznivih dejanj oškodovanja družb. Direktor NPU Darko Majhenič je v sredo pojasnil, da v prvem sklopu preiskujejo sume oškodovanja v višini treh milijonov evrov, v drugem sklopu pa prve ocene kažejo na od šest do sedem milijonov evrov škode.

Kaj se je dogajalo?

CPL, ki je od junija lani v stečaju, je od prve polovice leta 2012 lastniško obvladovala Mimovićeva družba Patera. Ta je sprva pridobila 50,5 odstotka družbe CPL Naložbe, lastnice CPL, od nekdanjih vodij CPL Kramljaka in Petriča, nato pa se je novembra 2012 dogovorila še za 49,5-odstotni delež v lasti izvršnega direktorja CPL Mihaela Bizjaka, nekdanjega direktorja KPL Zvonka Šavorja in nekdanjega direktorja TAČ Bojana Kozarja.

Patera kupnine za 49,5-odstotni delež, neuradno 3,5 milijona evrov, ni nakazala, zato so omenjeni nekdanji menedžerji začeli postopke za unovčitev poroštev.

Deli s prijatelji