IZKUŠNJA

Stik z naravo, stik s sovrstniki

Objavljeno 19. september 2012 19.44 | Posodobljeno 19. september 2012 19.43 | Piše: Maja Kepic

Taborništvo je izjemno pozitivna izkušnja predvsem za otroke in mladostnike, poudarja specialistka zakonske in družinske terapije dr. Saša Poljak Lukek.

Dr. Saša Poljak Lukek meni, da je skavtstvo ali taborništvo dober izbor za obšolsko dejavnost otrok in mladine.

Povezanost z vrstniki, prijateljstvo, medsebojna pomoč, odgovornost, samodisciplina in samostojnost so znanja in vrednote, ki dandanes izgubljajo vrednost in pomen, pri skavtstvu in taborništvu pa se stikajo v skupni točki. »Skavti oziroma taborniki so dober izbor obšolske dejavnosti za otroke in mladino, saj poudarjajo pomembnost druženja, hkrati pa razvijajo otrokovo občutljivost do okolice, v kateri se giblje,« meni dr. Saša Poljak Lukek, specialistka zakonske in družinske terapije.

»Otrok naj bi čim več časa – vsaj uro na dan – preživel v naravi, saj mu poleg svežega zraka ponuja možnosti za nove izkušnje in druženje z vrstniki, kar je pomembno za njegov razvoj. Z gibanjem v naravi krepi motoriko in ostri čute. Otrok v skupini vrstnikov razvija socialne kompetence, kot so empatija, poslušnost, sodelovanje in odgovornost. V naravi razvija motoriko in druge veščine, ki jih zahtevajo taborniške dejavnosti. S stališča družinske dinamike pa skavtstvo in taborništvo ponujata možnost, da se otrok preizkuša v samostojnosti, v času mladostništva pa v individualnosti in suverenosti,« je povedala Poljak Lukekova, ki bi tovrstno dejavnost priporočila tudi otrokom, ki težje navežejo stik z vrstniki.

»Otroci v vrtcu oziroma v šoli se pogosto vedejo drugače kot doma. Verjetno opažate, da imajo drugačen odnos s svojimi dedki in babicami kot s starši. Kar se vam zdi nemogoče, je lahko v drugih odnosih neproblematično in obratno. Otrok v svoji suverenosti doma nima težav, med vrstniki pa se te lahko pojavijo. Prav je, da ga spodbujate, da se vključuje v skupinske igre in si poišče prijatelje. Ti so pri igri veliko bolj neizprosni, kar pa bo vašega otroka naučilo iskanja kompromisov. Dobra izkušnja sodelovanja v odnosu bo zmanjšala tudi strah pred stiki in možnost umika v osamljenost.«

Program dela pri skavtih in tabornikih temelji na združevanju v majhne skupine (vode), v katerih se otroci pod vodstvom svojega mentorja (vodnika) srečujejo vsak teden in kjer se naučijo taborniških veščin, kot so postavljanje šotorov, zasilnih bivališč (bivakov), orientacija v naravi, streljanje z lokom, gradnja pionirskih objektov, vezanje vozlov in prižiganje ognja. 

Deli s prijatelji