OPAŽENA

Stepišnik je odstopil s položaja ministra

Objavljeno 20. november 2013 20.34 | Posodobljeno 20. november 2013 23.04 | Piše: STA, M. U., K. K.

Sestala sta se v Parlament Pubu med vladno palačo in mestno hišo.

Stepišnik si je po mnenju GZS privoščil zavajanje.

LJUBLJANA – Minister za gospodarstvo v odstopu Stanko Stepišnik se je po pogovoru s predsednico vlade Alenko Bratušek, kjer je odstopil s položaja ministra za gospodarski razvoj in tehnologijo, po naših zanesljivih informacijah nocoj v Parlament Pubu sestal z Zoranom Jankovićem. V družbi sta bila še poslanca Pozitivne Slovenije (PS) Peter Oder in Jožef Kavtičnik, h katerima se Stepišnik vrača v poslanske klopi. Stepišnika nam za pojasnila ni uspelo priklicati.

Odletel s subvencijami

Poročali smo, da je bil Stepišnik deležen kritik koalicijskih partneric zaradi sodelovanja podjetja Emo Orodjarna, katerega solastnik je, na razpisih za pridobitev državnih subvencij. Oba s premierko sta poudarila, da pri dodeljevanju subvencij podjetju sicer ni bilo nič nezakonitega.

Kot je Stepišnik povedal novinarjem, so na ministrstvu, ki ga je vodil, skušali reševati tudi nekaj podjetij v težavah, »ampak ta obtoževanja in nemir, ki ga je povzročil neki naročnik – in vi ste to morali sproducirati –, so povzročili, da odstopam z ministrskega mesta in se vračam v poslanske klopi«. Kot je dejal, ne želi spravljati v neenakopraven položaj podjetja, katerega solastnik je, in mu torej želi omogočiti, da se bo prijavljalo na razpise. »Podjetje ni ravnalo nezakonito, nemoralno ali nehigienično,« je še dejal.

Zahvalila se mu je

Bratuškova se mu je zahvalila za dobro in korektno delo. Strinjala se je, da je težko biti minister, katerega ministrstvo podeljuje subvencije podjetju – katerega solastnik je minister. »Nikakor pa ni bilo pri tem nič nezakonitega. Minister ni naredil nič nezakonitega,« je poudarila.

Razbremenil je vlado

Minister je z napovedanim odstopom razbremenil vlado in omogočil, da delo poteka normalno naprej, pa je v prvem odzivu na odstop ob robu seje državnega zbora (DZ) dejal vodja poslanske skupine PS Jani Möderndorfer. Zatrdil je, da o novih imenih za ta položaj še niso govorili. Odločitev, da sam odstopi, bo najboljša tudi za njegovo podjetje, meni Möderndorfer. Lahko bi namreč prihajalo do zelo škodljivih očitkov, »ki so neresnični ali pa neprimerni in bilo bi res škoda vseh delovnih mest ter dobrega podjetja«.

S svojimi izkušnjami in idejami bo lahko kot poslanec, tako pravi Möderndorfer, veliko pripomogel pri nadaljnjem delu, o novem kandidatu pa je po njegovem zdaj še prezgodaj govoriti. Na novinarsko vprašanje, ali bi ministrsko mesto lahko zasedla izvršna direktorica Gospodarske zbornice Slovenije za politike in zakonodajo Alenka Avberšek oziroma njegov strankarski kolega Robert Golob, je odgovoril, da je to prvič slišal in zatrdil, da še ni bilo govora o nobenih imenih.

Deli s prijatelji