VOJSKA

Šteinerja razrešili, nov načelnik je Dobran Božič

Objavljeno 23. februar 2012 17.30 | Posodobljeno 23. februar 2012 17.30 | Piše: STA, T. Po.

Vlada je zamenjala tudi načelnika Generalštaba Slovenske vojske.

Dobran Božič je zamenjal Alojza Štajnerja.

LJUBLJANA – Vlada je na današnji seji razrešila načelnika Generalštaba Slovenske vojske Alojza Šteinerja in na njegovo mesto imenovala Dobrana Božiča, je zapisano v vladnih gradivih. Poleg tega je na položaj generalnega direktorja Obveščevalno-varnostne službe (OVS) ministrstva za obrambo imenovala Boštjana Perneta.

Šteiner je funkcijo načelnika generalštaba opravljal od maja 2009. Njegov naslednik Božič je bil danes imenovan na predlog ministra za obrambo Aleša Hojsa in bo funkcijo prevzel s 27. februarjem.

Dvakratni magister

Brigadir Dobran Božič je vojaško kariero začel v teritorialni obrambi (TO) leta 1984 kot rezervni častnik, v TO pa se je zaposlil leta 1993. Je univerzitetni diplomirani inženir kemije in kemijske tehnologije, končal pa je tudi najvišje vojaške šole in več funkcionalnih usposabljanj. Med drugim je leta 1998 na Ekonomski fakulteti v Ljubljani pridobil naziv magistra znanosti, leta 2009 pa je končal študij na National Defense University v Washingtonu, in sicer z nazivom magistra znanosti nacionalnih obrambnih študij.

Kot je zapisano v vladnem gradivu, ima Božič veliko izkušenj pri uveljavljanju profesionalizacije Slovenske vojske. V dosedanji vojaški karieri je opravljal številne štabne in poveljniške dolžnosti na različnih ravneh vodenja in poveljevanja. Poveljeval je ključnim enotam Slovenske vojske, in sicer 10. motoriziranemu bataljonu ter 1. brigadi, leta 2007 in 2008 pa je bil namestnik poveljnika poveljstva sil.

Poveljeval kontingentu v Afganistanu

Obenem ima pomembne mednarodne izkušnje tako v mednarodnih operacijah in misijah kot tudi na različnih vajah. Med drugim je leta 2007 poveljeval največjemu kontingentu Slovenske vojske Kfor 15 na Kosovu, lani pa slovenskemu kontingentu Isaf 15 v Afganistanu.

Božič je tudi veteran vojne za Slovenijo, za zasluge v Slovenski vojski pa je bil odlikovan s srebrno medaljo Slovenske vojske, bronasto medaljo generala Maistra in bronasto medaljo Slovenske vojske, je še zapisano v vladnih gradivih.

Perne nasledil Črnčeca

Vlada je danes imenovala tudi vodjo OVS ministrstva za obrambo. Boštjan Perne je na tem mestu nasledil Damirja Črnčeca, ki ga je vlada na svoji prvi seji imenovala za direktorja Slovenske obveščevalno-varnostne agencije.

Boštjan Perne je leta 1999 diplomiral na Fakulteti za družbene vede. Leta 1998 je v okviru služenja vojaškega roka končal Šolo za častnike vojnih enot. Po končanem šolanju se je leta 1999 zaposlil v OVS. Tam je kariero začel kot analitik, kasneje pa vodil oddelek, sektor in urad. Deloval je predvsem na obveščevalnem področju.

V mednarodnih operacijah in misijah je sodeloval trikrat, tudi kot načelnik Nacionalne obveščevalne celice. Za svoje delo je prejel več odlikovanj, med drugim tudi bronasto in srebrno medaljo Slovenske vojske ter bronasto medaljo generala Maistra.

Deli s prijatelji