RAZKRIVAMO PREVARO

»Štefka Kučan« nategnila medije: milijoni v Mehiki

Objavljeno 09. maj 2013 15.50 | Posodobljeno 09. maj 2013 15.50 | Piše: E. N.

Po spletu kroži anonimka. Ženo nekdanjega predsednika Milana Kučana anonimnež obtožuje, da ima v Mehiki pravo bogastvo. Če bi bilo to res, bi bila najbogatejša Slovenka.

Razkrivamo, kako je manipulator potvoril izpisek. Levo posnetek izpiska nekega Mehičana, ki smo ga našli na spletu. Desno potvorjen izpisek z dodanim imenom Štefke Kučan in s spremenjenimi zneski. Izpiska sta do pike enaka, potvorjeno je le ime in zneski. (Za povečavo kliknite na fotografijo)

»Vprašujemo se, ali je to zares transakcijski račun, ki ga uporablja gospa Kučan, in če je, od kod ji toliko denarja. Če to drži, je med najbogatejšimi ljudmi v državi,« anonimko med drugimi povzemajo na portalu Pod lupo.

Spomnimo, lastnik portala Jani Božič je nedavno zaradi snemanja v državnem zboru prišel navzkriž z aktualno oblastjo. (Več o tem tukaj.)image

Skoraj četrt milijarde pripisujejo nekdanji prvi dami

»Stefania Kucan« iz »SI - EU« naj bi, sodeč po videnem na izpisku računa banke HSBC v Mehiki, imela depozit v višini več kot 220 milijonov dolarjev, vendar analiza fotografije, priložene anonimki, dokazuje, da gre za slab ponaredek.

In imamo spet novo afero. Ampak vse je FAKE*!

Roni Kordiš, eden najvplivnejših blogerjev

* Fake = lažno

Dokazov za tako trditev je dovolj.

Takole so Štefki podtaknili milijone

Prvo, kar pri podrobnem pregledu anonimke pade v oči, je nekonsistentna raba tipografije na posnetku bančnega izpiska. Ime Stefanie Kucan je zapisano z drugačnimi črkami in pod drugim kotom kot ostalo besedilo na izpisku.

Bančne navedbe v španščini so namreč nagnjene, kar nakazuje na to, da je papir nekdo slikal pod kotom, Stefania Kucan pa je zapisana lepo naravnost.

Sumljivi so tudi zneski: kot bi jih nekdo izrezal iz tretjega dokumenta in prilepil na bančni izpisek.


Milan Kučan: Kazenska ovadba podana

Poklicali smo tudi Milana Kučana in prosili za njegov komentar najnovejše »afere«. Kučan pravi, da je žena zaradi ponarejanja že podala kazensko ovadbo. Dodal je še, da »vsak, ki ima vsaj malo zdrave pameti, ve, da tak papir ni resničen«.

Forenzično orodje dokazuje manipulacijo

Nadaljnjo analizo smo izvedli s posebnim orodjem, ki analizira stopnjo napak v fotografiji (ELA). Digitalne fotografije se namreč pri vsakem shranjevanju nevidno popačijo zaradi različnih stopenj stiskanja. Če nekdo združi različni fotografiji, imata različni stopnji napak, kar je na analiziranem posnetku jasno vidno.

S programskimi orodji, dostopnimi sleherniku, tega ni mogoče kar tako enostavno preprečiti, zato orodje s pridom uporabljajo vsi, ki hočejo dokazovati take in drugačne ponaredke.

Ugotovitev je takšna: strokovnjaki bodo takoj videli, da je s fotografijo nekdo mešetaril in nanjo lepil vse mogoče. Še posebej napis Stefania Kucan v spodnjem levem kotu kar 'blesti' zaradi manipulacije.

image

Zgoraj: izsek iz anonimke, spodaj analiza stopnje napak (ELA).

Z nekaj brskanja po spletu se da najti tudi izvirnik obrazca, ki ga je avtor anonimke uporabil za obračun s Kučanovo ženo. Vse se ujema: besedilo, kot snemanja in celo podatki, le da je te zneske in ime nosilca računa manipulator malce priredil svojemu okusu.

(kliknite za povečavo)

 

image

 

Deli s prijatelji