SPORI V KOMISIJI

Štefanec bo potegnil »jasne poteze«

Objavljeno 04. november 2014 14.59 | Posodobljeno 04. november 2014 15.03 | Piše: STA, K. K.

S prstom ponovno meri na anonimko in pismo Sedlarjeve ter pravi, da se je zaradi suma storitve kaznivih dejanj dolžan odzvati.

Boris Štefanec, 60-letni odvetnik iz Murske Sobote.

LJUBLJANA – Predsednik Komisije za preprečevanje korupcije (KPK) Boris Štefanec je v izjavi za medije zanikal pisanje Primorskih novic, da je tožilstvu ovadil pisce anonimnega pisma in svojo namestnico Almo Sedlar. Kot je dejal, je anonimko in poziv Sedlarjeve z dopisom le odstopil državnemu tožilstvu. Za KPK pa zatrjuje, da deluje profesionalno.

Kaj je povedala Sedlarjeva?

Dopoldne smo informacije o dogajanju preverili tudi pri nezadovoljni podpredsednici KPK Almi Sedlar, ki nam je priznala, da je že razmišljala o odstopu. Kako je odgovorila na vprašanje, ali bi moral Štefanec odstopiti, pa na povezaviimage.

Kot pravi Štefanec, je v anonimki in pisnem pozivu Sedlarjeve k njegovemu odstopu mogoče zaznati nekaj očitkov, ki bi lahko imeli, če se ugotovi, da so utemeljeni, znake kaznivih dejanj, na kar pa se je kot predstojnik KPK dolžan odzvati. V dopisu, ki ga je danes posredoval tudi medijem, je zato tožilstvo 15. oktobra pozval, naj očitke pregleda in se o njih odloči.

Gre za samoprijavo

Odstop obeh omenjenih dokumentov tožilstvu po besedah Štefaneca ni mogoče razumeti kot ovadbo, ki bi jo on kot predsednik KPK vložil zoper kogar koli. Ker oba dokumenta vsebujeta očitke, namenjene njemu, pa »bi lahko rekli, da gre za samoprijavo«, je dejal. Če bo tožilstvo ugotovilo, da v zadevi obstaja sum kaznivega dejanja, Štefanec zagotavlja, da bo potegnil »jasne poteze«. Dejal je, da v trenutku, ko bo tožilstvo zoper njega vložilo kakršen koli obtožni predlog, ne bo več predsednik komisije.

Predsednik KPK kljub dejstvu, da med člani senata KPK prihaja do javnih polemik, zagotavlja, da senat dela profesionalno in v skladu s predpisi: »Vsak teden imamo sejo, včasih tudi dvakrat ... Tudi z Almo Sedlar dnevno korektno sodelujeva.«

S predsednikom republike Borutom Pahorjem, ki je Štefaneca predlagal za predsednika KPK, pa se o razmerah v komisiji do zdaj ni pogovarjal.

Nihče ni zadovoljen, niti Štefanec

Kdo je napisal anonimko, Štefanec ne želi špekulirati. Glede na to, da so v njej nekatere informacije, ki bi sicer težko prišle do nekoga zunaj komisije, pa se mu zdi verjetno, da jo je napisal nekdo znotraj KPK. Sam je kljub očitkom prepričan, da KPK dela dobro, »res pa je, da nihče, z mano na čelu, ni zadovoljen, da se zadeve v javnosti obravnavajo na tak način«.

Anonimka, ki je prišla v javnost v začetku oktobra, navaja, da so razmere, v katerih deluje KPK pod vodstvom Štefaneca, nevzdržne. Za tako stanje naj bi bil kriv zlasti on. Pojavili so se tudi očitki o domnevnem koruptivnem delovanju ene od zaposlenih v KPK. Namesto da bi Štefanec proti njej ukrepal, naj bi jo zaščitil, so pisale Primorske novice.

V zvezi s tem je Štefanec povedal: »Dejstvo je, da je bil v tem primeru v okviru KPK izveden disciplinski postopek, prav tako vsi ostali postopki, ki so predvideni z zakonom.« O samih ugotovitvah pa ni želel govoriti.

Sedlarjeva želela podaljšanje

Sedlarjeva pa je Štefanecu očitala, da je bila kot članica senata izločena iz razprave in glasovanja v zadevi o kandidaturi Alenke Bratušek za evropsko komisarko, zato ga je pozvala, naj odstopi.

Štefanec je danes ponovil, da je bila Sedlarjeva seznanjena s celotnim postopkom. Res pa je, da je na koncu dopisne seje želela podaljšanje seje, česar pa zaradi vezanosti na roke ni bilo mogoče narediti, pojasnjuje.

Po navedbah spletnega portala MMC RTV Slovenija 1. člen splošnih navodil o obravnavanju anonimnih ovadb pravi, da mora tožilstvo vsako vlogo, iz katere je razviden konkreten očitek, da naj bi bilo storjeno kaznivo dejanje, za katero se storilec preganja po uradni dolžnosti, obravnavati kot ovadbo.

Deli s prijatelji