OKRCANA

Štefanec: Alenka Bratušek je prioriteta KPK

Objavljeno 01. oktober 2014 14.34 | Posodobljeno 01. oktober 2014 14.35 | Piše: STA, A. L.

»Primer Alenke Bratušek je prioriteta za KPK. Še kako se zavedamo interesa javnosti, a delamo v okviru rokov,« je dejal Štefanec.

Danes je bil za Štefaneca prvi delovni dan v novi službi.

LJUBLJANA – Nova vlada ima priložnost, da po 20 letih zatiskanja oči iz svoje srede izloči neprimerne politike, meni predsednik Komisije za preprečevanje korupcije (KPK) Boris Štefanec. Kot pravi, živimo v času, ko posamezniki nimajo niti toliko integritete, da bi sprejeli pošto državnih organov; aroganca do državljanov se je razširila tudi na imenovanja na položaje v mednarodnih institucijah.

V poslanici ob današnji 10. obletnici ustanovitve Komisije za preprečevanje korupcije (KPK) je Štefanec na novinarski konferenci poudaril, da je bil boj proti korupciji v minulem desetletju vse prej kot preprost, komisija in zaposleni pa da so kljub vsemu vzdržali pritiske politike in prebrodili viharne čase.

Kot je pristavil, bo treba poiskati pravo politično voljo za boj proti korupciji, ki bo vključevala boj tudi v lastnih vrstah, potrebna pa bo tudi znatno višja stopnja integritete delovanja javnega sektorja, zlasti najvišjih uradnikov in funkcionarjev.

Aroganca do državljanov

»Dejstvo je, da živimo v času, ko pri nasprotju interesov, klientelizmu in nepotizmu ne gre za obrobne primere posameznikov, ampak v času, ko najvišji funkcionarji na državni in lokalni ravni redno, lahko bi rekli že praviloma, postavljajo zasebni interes pred javnega. Ko ne premorejo niti toliko integritete in spoštovanja do pravne države in državljanov, da bi sprejeli pošiljke državnih organov, ampak s spretnimi manevri ovirajo in zavlačujejo delo temeljnih institucij pravne države,« je bil oster Štefanec.

Kot je še dejal, smo se v minulih letih ob zaključku mandatov vsakokrat soočali s kadrovanjem neprimernih kadrov na visoke položaje v javni upravi in državnih podjetjih, v zadnjem obdobju pa se je aroganca do državljanov razširila tudi na imenovanja na položaje v mednarodnih institucijah.

Politika, ki dopušča takšna imenovanja ali je pri tem celo aktivna, po besedah Štefaneca ravna v nasprotju z javnim interesom. Z imenovanjem »nekredibilnih, neprimernih in neizkušenih posameznikov na pomembne položaje v mednarodnih institucijah« namreč postavlja zasebni interes teh posameznikov in njihovih strank pred ugled Slovenije v tujini in pred kakovostno sodelovanje.

S temi izjavami Štefanec očitno namiguje na trenutno najaktualnejši primer nekdanje premierke in kandidatke za evropsko komisarko Alenke Bratušek. KPK namreč preiskuje postopek izbire slovenskega kandidata za evropskega komisarja.

Primer Bratuškove je prioriteta

Namestnik predsednika KPK Igor Lamberger je pojasnil, da so Bratuškovi osnutek ugotovitev posredovali v skladu z zakonom. Ker Bratuškova ni dvignila pošiljke v danem roku, so v soboto opravili izročitev v poštni nabiralnik. Od takrat dalje teče rok sedmih delovnih dni, ko se Bratuškova lahko izjasni o navedbah v osnutku.

Z utemeljeno prošnjo Bratuškova lahko zaprosi za podaljšanje roka za še sedem delovnih dni, ob čemer v senatu KPK ne želijo špekulirati, kaj bi bili lahko upravičeni razlogi za to.

Zastopanje Bratuškove v postopku pred KPK je sicer minuli teden prevzela odvetniška družba Čeferin, kjer so KPK zaprosili za posredovanje omenjenega osnutka. Dokumenta še niso prejeli, Štefanec pa zagotavlja, da bodo dokumentacijo posredovali v nekaj dneh.

Zavrnil je tudi kritike, da KPK dela prepočasi. »Primer Alenke Bratušek je prioriteta za KPK. Še kako se zavedamo interesa javnosti, a delamo v okviru rokov,« je dodal Štefanec.

Deli s prijatelji