NEZASLIŠANO

Stečajni upravitelji žurajo s sodniki

Objavljeno 12. september 2012 21.55 | Posodobljeno 12. september 2012 22.08 | Piše: Mo. S.

Prijateljstvo z Dido Volk je priznala edino Katarina Benedik, ki ji je Volkova vodila več stečajnih postopkov.

Dida Volk.

LJUBLJANA – Odnosi med nekaterimi stečajnimi upravitelji in sodniki so očitno precej tesni, saj namesto da bi sodniki upravitelje nadzirali, se z njimi zabavajo. Tako je na primer stečajna sodnica Dida Volk na svojo zabavo, ki je bila septembra 2008, povabila vsaj šest sodnikov ljubljanskega okrožnega sodišča, poleg njih pa še sedem stečajnih upraviteljev. Volkova po javnih podatkih vsem sedmim povabljenim upraviteljem vodi stečajne postopke. Prijateljstvo z Volkovo je priznala edino Katarina Benedik, ki ji je Volkova vodila več stečajnih postopkov.

Skupno darilo za sodnico

Stečajna upraviteljica Marina Marinc Pilej meni, da je beseda prijateljevanje relativna, a nekatere sodnike pozna tudi osebno. Z njimi stopa v stik, če je to potrebno, dodaja. Kljub temu so v javnost prišli podatki, da je v preteklosti nekatere upravitelje pozvala k nakupu skupnega darila sodnici Jelki Rozman, ki je Pilejevi vodila več stečajnih postopkov. Med prejemniki te pošte sta bila tudi Igor Bončina in Suzaana Gale. Ta se zagovarja zaradi prejemanja podkupnine, zoper Bončino pa policija vodi predkazenski postopek zaradi nepravilnosti v več stečajih, poroča POP TV.

Ta je prijateljevanje s sodniki zanikal, čeprav je decembra 2007 16 ljubljanskim sodnikom poslal vabilo, na katerem je bilo med drugim zapisano tudi Takoj ko vstopi vino, izstopi pamet. Na vabilo se je odzvalo 13 sodnikov, med njimi pa jih je bilo kar devet iz gospodarskega oddelka, ki vodi stečajne postopke – tudi Bončini. Potrdil je, da so tistega dne odšli na operetno predstavo, kjer so kritično razpravljali tudi o novem zakonu.

Kdaj je meja prekoračena?

Predsednica sodniškega društva Janja Roblek meni, da se sodnik lahko v primeru prekoračene meje iz postopka izloči, na to pa opozarja tudi Komisija za preprečevanje korupcije (KPK), ki pravi, da se morajo sodniki izogibati zasebnim srečanjem z upravitelji. Če sta sodnik in upravitelj v razmerju, ki bi lahko vplivalo na objektivno opravljanje sodnikove funkcije v konkretnem stečajnem postopku, mora biti iz tega postopka izločen.

Deli s prijatelji