KATASTROFA

Ste vedeli? Letnega dobička podjetij ni niti za marčevske plače javnega sektorja

Objavljeno 08. junij 2014 18.45 | Posodobljeno 08. junij 2014 18.45 | Piše: T. L.

Poslovanje slovenskih podjetij je lani doseglo dno: neto čisti dobiček slovenskih podjetij je upadel za polovico, znesek pa ne bi zadostoval niti za plačilo marčevskih plač v javnem sektorju.

V primerjavi z letom 2012 so se najbolj zmanjšali prihodki od trošarin od energentov in elektrike. Foto: Reuters

LJUBLJANA – Slika poslovanja slovenskih podjetij v lanskem letu je, milo rečeno, črna: preteklo leto je bilo eno od najslabših v zadnjih letih, neto čisti dobiček slovenskih podjetij, ki so že objavila letna poročila, pa je po poročanju časnika Finance znašal 169 milijonov evrov in je v primerjavi z letom 2012 upadel za polovico.

Letnega dobička ni niti za marčevske plače javne uprave

Da je številka res katastrofalna, kaže naslednja primerjava: ta znesek ne bi zadostoval niti za plačilo marčevskih plač v javnem sektorju. Strošek je marca znašal 270 milijonov evrov. Zanimiva računica, mar ne?

Slovenska podjetja, ki so agenciji za javnopravne evidence in storitve (Ajpes) predložila letna poročila, so lani ustvarila 77,18 milijarde evrov prihodkov, kar je 0,2 odstotka manj kot leto prej, in 76,64 milijarde evrov odhodkov ali 0,3 odstotka več kot leto prej. Prihodke na domačem trgu so zmanjšala za odstotek, na tujih pa povečala za dva odstotka. Kot še pišejo Finance, so največji delež čiste izgube imele družbe s področja predelovalne dejavnosti, trgovine, vzdrževanja in popravil motornih vozil ter finančne in zavarovalniške dejavnosti. Z izgubo nad pol milijona evrov je poslovalo 500 podjetij.

Kdo je bil največji izgubar ... 

Največjo neto čisto izgubo v višini 421 milijonov evrov je lani ustvarilo področje finančne in zavarovalniške dejavnosti, predvsem zaradi družb iz skupine dejavnosti finančnih storitev, razen zavarovalništva in dejavnosti pokojninskih skladov in iz skupine dejavnost holdingov.

... in kdo ustvaril največ prihodkov

Najpomembnejše področje po številu zaposlenih je bilo lani področje predelovalnih dejavnosti, ki je ustvarilo do 30 odstotkov vseh prihodkov. Največ družb, to je 14.755, je bilo s področja trgovine, vzdrževanja in popravil motornih vozil. 

Deli s prijatelji