GOLJUFIJE

Ste v Ljubljani dvigali gotovino? Morda ste bili žrtev prevare

Objavljeno 10. april 2013 23.30 | Posodobljeno 10. april 2013 23.30 | Piše: R. S.

Nov primer zlorabe bančnih avtomatov z napravo za branje kartic oziroma t. i. skimming v Ljubljani: bralca Roka je rešil minus na računu.

Fotografija je simbolična.

LJUBLJANA – V ponedeljek so v varnostnem oddelku naše največje banke NLB ponovno zazvonili vsi alarmi: nepridipravi so na enega od bankomatov na Kongresnem trgu v Ljubljani namestili napravo, s katero lahko preberejo podatke z bančne kartice in pridobijo osebno PIN-številko.

Od tod do izpraznitve računa nič hudega slutečega uporabnika je samo še korak.

Če ste bili med tistimi, ki so v ponedeljek v Ljubljani na Kongresnem trgu iz bankomata dvigovali denar, vam svetujemo, da nemudoma za nasvet, kaj storiti, povprašate svojo banko. Prav tako čim prej zamenjajte svojo PIN-številko.

Med sprehajalci, ki so ta dan iz bankomata dvignili denar, je bil tudi zvesti bralec Novic Rok iz Trzina. Povedal nam je, da mu nepridipravi niso ukradli denarja, ker ima na računu minus 290 evrov. Tako bi mu kvečjemu lahko vzeli ubogega desetaka, saj bi jih potem udaril limit. 

Ne morem verjeti, kako da nisem opazil naprave. 1 : 0 za barabe!

Bralec Rok

O kraji podatkov so ga obvestili uslužbenci NLB, ki so mu svetovali čimprejšnjo spremembo številke PIN, začasno pa so mu tudi blokirali kartico. Na željo takemu uporabniku banka izda tudi začasno potrdilo, s katerim lahko na bančnih okencih dviguje denar s svojega računa, menjava kartice pa je bila brezplačna, nam je pojasnil Matjaž, tudi sam žrtev zlorabe kartice.

Nekatere banke obvestijo prej kot druge

Izkušnjo s skimingom (skimming) je imel tudi bralec Nejc: »Prijatelj, ki je prejel klic s svoje banke, mi je sporočil, da so mu skimali kartico. Vedel je, da sem takoj za njim pri istem bankomatu denar dvigoval tudi jaz, zato me je hitro obvestil. Klical sem svojo banko, kjer so to potrdili. Bančni uslužbenci so se vedli korektno in profesionalno, tudi stroškov z menjavo kartice nisem imel nobenih, me je pa rahlo zmotilo to, da je omenjenega prijatelja njegova banka obvestila kar nekaj ur prej, preden je moja obvestila mene.«

Da obveščanje med bankami ne deluje tako, kot bi bilo treba, priča primer bralca Dejana. Postal je žrtev skiminga, vendar je to izvedel šele v trgovini, kjer mu je pri blagajni sistem neprestano zavračal kartico. Poklical je v banko, kjer so mu povedali, v čem je težava. Sami od sebe pa ga o tem, da je bil žrtev, niso obvestili, čeprav je od dogodka preteklo več tednov.

Prevaranti znajo napravo dobro skriti

image

»Po navadi pogledam, ali je kaj čudnega, ker me je vedno 'matral firbec', ali bi opazil napravo za skiming. Predvčerajšnjim pa res nisem bil pozoren,« nam je zaupal Rok. Niti Nejc niti Rok na 'okuženem' bankomatu nista opazila ničesar sumljivega.

Te presnemovalne naprave na bankomate večinoma nameščajo tolpe iz Romunije in Bolgarije. Na podlagi obravnavanih primerov je bilo ugotovljeno, da storilci v Slovenijo pridejo izključno zaradi storitve kaznivega dejanja, po dejanju pa takoj zapustijo Slovenijo. Največ zlorab je zato vezanih prav na območje okoli avtocestnega križa oziroma samega mesta Ljubljane, kjer je bankomatov največ, zaradi koncentracije večjega števila ljudi pa je storilce težje odkriti.

Storilci delujejo tako, da s posebno napravo presnamejo magnetni zapis z veljavnih plačilnih kartic in posnamejo odtipkano PIN-kodo, ta magnetni zapis na drugi lokaciji prenesejo na ponarejene kartice, dvig denarja z računov zlorabljenih kartic pa s ponarejenimi karticami opravijo na bankomatih v tujini, običajno na območjih, kjer ni pravega nadzora in je tudi pridobivanje podatkov iz teh držav oteženo. 

Nasveti za varno uporabo bankomata:

  • Ko opravljate katero koli transakcijo (še posebno ko uporabljate bančni avtomat), pazite, da nihče ne vidi vaše osebne številke, ki ste jo vtipkali, in da so čakajoči za vami dovolj oddaljeni od vas. 
  • Če kdo stoji preblizu, ga prosite, naj se odmakne.
  • Bančne avtomate uporabljajte sami in nikomur ne povejte svoje osebne številke za uporabo kartice (PIN-kode). 
  • Če avtomata ne znate uporabiti, ne sprejmite pomoči mimoidočega, raje se o uporabi poučite v svoji banki.
  • Kartico uporabljajte na tistih bančnih avtomatih, ki stojijo na obljudenem, dobro osvetljenem mestu.
  • Če na bančnem avtomatu zaznate kakršno koli razliko od običajnega delovanja (npr. kartico težje vložite v avtomat, na reži za kartico so pritrjeni dodatni elementi ipd.), vzemite kartico in zapustite avtomat ter uporabite drugega. Vljudno vas prosimo, da o tem dogodku obvestite banko, na telefonsko številko, ki je zapisana na kartici in/ali na številko 113.
  • Če so bančni avtomati nameščeni v prostorih, skozi vrata katerih lahko dostopate le s kartico, nikoli ni treba vtipkati PIN-številke. Če je na vratih nameščena naprava, ki od vas zahteva vnos PIN-številke, tega ne storite.
  • Spremljajte obvestila, ki se prikazujejo na ekranu bančnega avtomata, medtem ko poteka izplačilo zahtevanega zneska.
  • Vedno zahtevajte potrdilo o opravljeni transakciji na bančnem avtomatu.
  • V primeru, da vam bančni avtomat ne vrne kartice (zaradi ovire, nameščene na reži za sprejem kartice), ob ali na njem pa je prilepljeno navodilo, da ponovno vtipkajte PIN-številko, tega ne storite. Enako velja, če vam ponovno vtipkanje PIN-številke predlaga oseba, ki je v bližini in se običajno predstavlja za bančnega delavca. V obeh primerih takoj, ko bo mogoče, obvestite najbližjo enoto banke ali avtorizacijski center Bankarta na telefonsko številko 01 583 4183.
  • PIN-številko vnesite le v primeru, ko se na ekranu bančnega avtomata pojavi ustrezno navodilo.

    Vir: NLB

Malo za šalo, malo zares: naprave za skiming, kot si jih je zamislila karikaturistka Aljana.

image
a:1:{s:11:"description";s:40:"Karikatura (avtorica: Aljana Primožič)";}

Deli s prijatelji