REŠEVANJE

Ste se tudi vi pritožili na odločbo centra za socialno delo?

Objavljeno 14. junij 2012 12.48 | Posodobljeno 14. junij 2012 12.48 | Piše: T. L., STA

Prejeli so približno 3000 pritožb, pričakovali so jih več.

V času stavke bodo otroci imeli možnost brezplačnega varstva, za podobno akcijo so se odločili tudi v enem od največjih zabaviščnih središč v Ljubljani.

LJUBLJANA – Na ministrstvu za delo, družino in socialne zadeve so do zdaj prejeli približno 3000 pritožb na odločbe, ki so jih centri za socialno delo izdali v skladu z novo socialnovarstveno zakonodajo. To pa je manj, kot so pričakovali, so povedali na ministrstvu.

»Po določenih projekcijah smo pričakovali, da bo pritožb več, saj so centri že odločili o več kot pol milijona pravicah,« je dejala generalna direktorica direktorata za družino na ministrstvu Ana Vodičar.

Po njenem opozorilu se ena pritožba sicer lahko nanaša na več pravic. »Pritožba na odločbo je ena, vendar pa je bilo v odločbi npr. odločeno o pravici do otroškega dodatka in o vrtcu,« je pojasnila. »Pričakovali smo večji naval pritožb in smo se zato tudi ustrezno kadrovsko pripravili,« je zagotovila.

Odločili bodo v roku štirih mesecev

Po zakonu o upravnem postopku naj drugostopenjski organ po priporočenem roku odloči v dveh mesecih, vendar na ministrstvu ocenjujejo, da bodo lahko v zadevah odločili v približno štirih mesecih. »V štirih mesecih bi morali vsi pritožniki dobiti odgovor,« je dejala. »Če bo odgovorjeno v štirih mesecih, bo obvladljivo, več časa pa si ministrstvo ne bi smelo vzeti,« je ocenila.

Minister za delo Andrej Vizjak je po pogovoru z varuhinjo človekovih pravic Zdenko Čebašek Travnik prejšnji teden dejal, da večina centrov za socialno delo že tekoče rešuje vloge, medtem ko so ponekod še zaostanki. Kjer so zaostanki večji, bodo po njegovih besedah poskušali okrepiti ekipe, ki rešujejo vloge na prvi stopnji, da pride čim prej do tekočega obravnavanja.

Pri obravnavi pritožb pa so na pomoč že prišli sodelavci z drugih direktoratov na ministrstvu. Če bo treba, bodo prišli tudi zaposleni z drugih ministrstev, je dejal.
 

Deli s prijatelji