AKCIJA

Ste se prijavili za brezplačno pravno pomoč?

Objavljeno 19. december 2012 09.50 | Posodobljeno 19. december 2012 09.50 | Piše: T. L., STA

Danes brezplačne pravne nasvete deli več kot 600 odvetnikov.

Če ste v socialni stiski in potrebujete pravni nasvet, ne odlašajte in poiščite brezplačno pomoč.

LJUBLJANA – Slovenski odvetniki bodo danes nudili brezplačno pravno pomoč, namenjeno socialno šibkim. Akcijo Dan odvetniške pravne pomoči organizira Odvetniška zbornica Slovenije, na voljo za brezplačne pravne nasvete pa bo več kot 600 odvetnikov.

Ni jim vseeno, kaj se dogaja

Po besedah predsednika odvetniške zbornice Romana Završka želijo s to akcijo odvetniki pokazati, da jim ni vseeno, kaj se dogaja okoli njih. To je tako njihov prispevek državljanom v obdobju ekonomske in socialne krize. Ljudje so se lahko do ponedeljka obrnili na izbranega odvetnika in se z njim dogovorili za termin, seznam odvetnikov je namreč objavljen na spletni strani zbornice.

Brezplačna pravna pomoč se bo izvajala po večjih krajih predvsem ustno, bodisi v pisarni bodisi po telefonu. Odvetniki bodo predvsem posredovali splošne informacije o problemu oziroma sporu in pojasnili pravne možnosti, ki jih v konkretnem primeru omogočata zakonodaja in sodna praksa.

Lani pomoč iskalo okoli 3700 ljudi

V lanski akciji je sodelovalo okoli 600 odvetnikov, brezplačno pravno pomoč je dobilo okrog 3700 ljudi. Med njimi jih je 90 odstotkov iskalo pomoč s področja klasičnega civilnega in delovnega prava.

Da bi akcijo lažje izvedli, so v zbornici vsa slovenska sodišča prosili, da za ta dan ne razpisujejo obravnav v zadevah, v katerih so zagovorniki ali pooblaščenci odvetniki. S to akcijo v zbornici obeležujejo dan, ko je bila leta 1918 ustanovljena nacionalna odvetniška zbornica.

 

Deli s prijatelji