FRONTA

Ste pripravljeni? Tako debela bo snežna odeja

Objavljeno 24. februar 2017 15.37 | Posodobljeno 24. februar 2017 15.37 | Piše: Mo. S.

Padavine bodo čez dan zajele vso Slovenijo.

LJUBLJANA – Pripravite se, vso Slovenijo bo danes namreč zajelo deževje, ponoči pa bo marsikje tudi snežilo. A kje bo, kar se tiče snega, najbolj pestro?

»Predvsem v južnem delu države in v višjih legah, torej na Kočevsko-Ribniškem in Notranjskem nekje do Postojne. Tu bo lahko ponoči, ko se bo ohladilo in bo še padalo, zapadlo nekje do deset centimetrov snega. Govorimo o višinah nad 500 metri,« nam je povedal Luka Ravnik, dežurni vremenoslovec pri Agenciji RS za okolje (Arso). Nižje ne bo nič posebnega. Lokalno bo po nižinah lahko kakšen centimeter snežne odeje, več pa ne. Grafika v zgornji galeriji sicer kaže na še debelejšo snežno odejo.

V drugi polovici noči na soboto bodo padavine ponehale, sobotno jutro pa bo precej hladno, saj se bodo temperature marsikje, sploh tam, kjer bo sneg, spustile pod ledišče. Čez dan bo od 5 do 9 stopinj Celzija, tako da se sneg ne bo prav dolgo obdržal. Morda kakšen dan ali dva.

Začelo se bo z dežjem

Za danes Ravnik sicer napoveduje padavine po vsej državi. Na zahodu so se že začele pojavljati, čez dan se bo dež razširil na vso Slovenijo. Prešla nas bo fronta, jugozahodnik bo ponehal in se obrnil na veter severovzhodnih smeri, s tem pa prihajata tudi ohladitev in nižanje meje sneženja. Ta bo nekje med 400 in 500 metri nadmorske višine, lokalno lahko tudi niže, napoveduje Luka Ravnik. »A o nekem snegu lahko govorimo le nad 500 metri. V gorah, v Julijcih, bo novega snega lahko med 20 in 30 centimetri,« dodaja.

Za vikend se obeta nekoliko lepše vreme z občasno oblačnostjo. Zlasti v soboto bo dopoldne jasno, potem pa se lahko tudi malce pooblači. Napovedujejo zmerno oblačnost in nizke jutranje temperature ter burjo na Primorskem.

Deli s prijatelji