SANACIJA

Ste pripravljeni? Na delu je slovenska trojka

Objavljeno 17. julij 2013 17.58 | Posodobljeno 17. julij 2013 17.58 | Piše: STA, T. L.

Bratuškova, Čufer in novi guverner Banke Slovenije Boštjan Jazbec so trdno odločeni, da bodo sanirali slovenski bančni sistem.

LJUBLJANA – Premierka Alenka Bratušek, finančni minister Uroš Čufer in novi guverner Banke Slovenije Boštjan Jazbec so trdno odločeni, da bodo sanirali slovenski bančni sistem. »Veseli me, da smo vsi trije, če se lahko pošalim, slovenska trojka, prepričani in odločeni, da bomo svoje težave in probleme rešili sami, brez druge in naslednje trojke,« je ob nastopu guvernerjevega mandata dejala premierka.

Premierka v avtonomijo Banke Slovenija ne bo posegala

Banka Slovenije ima po njenih besedah svoje pristojnosti in avtonomijo in v njo ne želi posegati, vendar ima tudi zelo pomembno vlogo zlasti pri regulaciji in nadzoru bank. »Ker je to v tem trenutku največja in najtežja naloga, je zelo pomembno sodelovanje,« je dejala Bratuškova po današnjem sprejemu Jazbeca, ki je nastopil šestletni mandat na čelu osrednje slovenske finančne institucije.

Jazbec je povzel, da so se dogovorili, da bodo povečali tok informacij in koordinacijo na ravni Banke Slovenije, vlade in predvsem ministrstva za finance. »Skušali bomo prepričati tako nezaupljivo slovensko, še bolj pa evropsko javnost, da v resnici vemo, kaj se dogaja v slovenskem gospodarstvu, predvsem pa v slovenskem bančnem in finančnem sistemu,« je poudaril.

Čufer bo lahko del težav delil z Jazbecem

Čufer je izrazil veselje, da bo lahko del »svojih težav delil« z novim guvernerjem, s katerim se, kot je dejal, že dolgo poznata. Ob tem je zagotovil, da bodo prvi testni prenos slabih terjatev z NLB na družbo za upravljanje terjatev bank opravili čim prej, in spomnil, da se morajo z Evropsko komisijo uskladiti glede cene.

Glede skrbnih pregledov in stresnih testov bank je dejal, da si tudi na sugestijo komisije niso postavili končnih rokov, saj gre za obsežne zadeve. »Čas je pomemben, tudi če kakšen teden pozneje, samo da bo to enkratno. In da ne bomo vaje v januarju ali februarju ponavljali,« je ponovila Bratuškova.

Mesto guvernerja Banke Slovenije je danes kot četrti guverner v državi prevzel Boštjan Jazbec. Na tem mestu je nasledil Marka Kranjca, ki mu vodilno mesto v slovenski centralni banki pušča v nezavidljivih gospodarskih razmerah in pred ključnimi trenutki sanacije bančnega sistema. 

Deli s prijatelji