VREME

Ste presenečeni? Dežnike na plan, nato pa ...

Objavljeno 18. avgust 2014 19.36 | Posodobljeno 18. avgust 2014 18.37 | Piše: T. L.

V teh dneh se obeta znova deževje.

Od torka bomo spet potrebovali dežnike in dežno opremo.

LJUBLJANA – Po razmeroma suhih, vendar hladnejših (predvsem) jutranjih in večernih avgustovskih dneh, lahko počasi znova pripravimo dežnike. Že zdaj so na območju Posočja možne krajevne plohe, brez krajevnih padavin na zahodu in Postojnskem pa tudi jutri ne bo šlo. V sredo in četrtek se bodo padavine že razširile povsod po državi in se v četrtek le še krepile, padle pa bodo tudi večje količine dežja, nam je povedal Andrej Pečenko, dežurni meteorolog pri Agenciji RS za okolje (Arso).  

Ne preveč ekstremna ohladitev

V sredo in četrtek lahko znova pričakujemo temperaturno spremembo, ki sicer ne bo tako ekstremna, kot je bila zadnja, a vendar bo šlo za konkretno ohladitev zaradi nalivov, ki utegnejo biti zelo močni, zaradi česar ni izključeno naraščanje manjših vodotokov in hudournikov. Temperatura bo okoli 20 stopinj Celzija, v petek pa lahko jutranja temperatura (če se bo v četrtek zvečer zjasnilo) v Ljubljani pade tudi pod 15 stopinj Celzija. Čez dan bodo temperature do 20 stopinj. Dokončne napovedi za konec tedna ni mogoče podati, saj so možni prehod oslabljene fronte s severozahoda in manjše količine padavin v noči na nedeljo, pravi Pečenko. Se pa naj bi v naslednjih dneh še ogrelo, tako da bi lahko konec tedna temperature segle do 25 stopinj, v naslednjem tednu pa še malo višje. V teh dneh sicer velike nevarnosti za ekstremno točo ni. 

Na Jadranu do 31 stopinj Celzija 

In kakšne so v dopustniškem času vremenske razmere na sosednjem Hrvaškem? Prevladovalo bo sončno vreme, na zahodnih območjih pa je mogoča občasna oblačnost, kažejo podatki hrvaškega državnega hidrometeorološkega zavoda. Brez padavin ne bo šlo, te je mogoče pričakovati na severnem Jadranu in v Gorskem kotarju. Na Jadranu bo pihal jugo in jugozahodnik. Najnižje jutranje temperature bodo na Jadranu od 16 do 21 stopinj Celzija, dnevne pa do 31 stopinj. 

Deli s prijatelji