NEVARNO

Ste pili s fekalijami okuženo vodo? Čaka vas krvavo blato

Objavljeno 01. avgust 2017 23.17 | Posodobljeno 01. avgust 2017 23.17 | Piše: P. Pa.

Prvi znaki okužbe se pojavijo tri ali štiri dni po izpostavljenosti bakteriji.

Okužba z E.coli je še posebej nevarna za otroke in starejše.

CERKNICA – Voda na območjih Osredek, Čohovo, Jeršiče, Lešnjake, Ravne, Rudolfovo, Sveti Vid, Tavžlje, Zahrib in Zala (občina Cerknica) zaradi bakterije E. coli, ki se je pojavila v vodi, ni pitna, so sporočili iz JP Komunala Cerknica, d. o. o.image. Poleg bakterije E. coli so našli še koliformne bakterije. Zaradi obeh je do nadaljnjega treba vodo prekuhavati.

Kaj pravzaprav so bakterije E. coli?

Gre za bakterije v človeškem in živalskem blatu, odplakah in vodah, ki so onesnažene s fekalijami. Na spletni strani Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ) so zapisali, da prisotnost bakterije v pitni vodi pomeni, da je bila voda fekalno onesnažena.

Koliformnih bakterij pa ne najdemo le v blatu, temveč tudi v drugem okolju. Pogosto se pojavijo zaradi poškodovanosti ali napak na omrežju, so zapisali na spletni strani NIJZ. Če je ob teh prisotna tudi bakterija E. coli, to nedvomno pomeni, da gre za fekalno onesnaženje vode.

Takšni so simptomi

Okužba z bakterijo E. coli lahko povzroči blago drisko, nekateri nevarni sevi te bakterije pa lahko povzročijo tudi trebušne krče, krvavo blato in bruhanje. Še posebej občutljivi so otroci in starejši. Pri njih lahko pride v nekaterih primerih celo do odpovedi ledvic.

Prvi znaki in simptomi okužbe z omenjeno bakterijo se običajno pokažejo v treh ali štirih dneh po izpostavljenosti.  

Deli s prijatelji