APRILSKO

Ste opazili? Padale snežinke in toča

Objavljeno 15. april 2014 13.41 | Posodobljeno 15. april 2014 14.10 | Piše: T. L.

V posameznih delih Slovenije se je med dež pomešal tudi sneg.

Bomo v petek priča podobnim prizorom?

LJUBLJANA – Aprilsko nepredvidljivo vreme jo je zagodlo s presenečenjem. Prestolnico je zalilo, ko je večina še spala. In medtem ko v Ljubljani po zgodnjem jutranjem dežju sije sonce, je vremenska ohladitev v nekaterih drugih slovenskih krajih prinesla snežne plohe in točo. Vsaj tako so so se glasila neuradna poročila s terena. 

Tako je hladno, da so snežne plohe mogoče, je na naše poizvedovanje o snežnih plohah in toči odgovoril Aleš Poredoš, dežurni prognostik pri Agenciji RS za okolje (Arso). Če so plohe intenzivnejše, gre lahko meja sneženja tudi malce nižje, sneg pa se je pomešal med padavine na Gorenjskem (Žirovnica) in v okolici Brezovice. Toča je padala v okolici Šentjurja, pri čemer Poredoš dodaja, da ne gre sicer za podatke, ki bi prišle iz opazovalnic Arsa, ampak za nepotrjena poročila s terena, ki jih tudi zbirajo na agenciji.

image

Plohe tudi jutri

Plohe se pojavljajo in tudi hitro prehajajo, zato je težko sistematično določiti, kje se bodo pojavljale in na kolikšni nadmorski višini. Vreme se namreč zelo hitro spreminja in premika, pravi Poredoš. »Tovrstni pojavi so izrazito pomladni.« V višinah je precej hladnejši zrak, to pa pomeni nestabilno ozračje in s tem plohe. V naslednjih dneh bo po večjem delu Slovenije pihal močan veter. Sicer pa bo sprejemljivo vreme tudi jutri, tako da je mogoče plohe pričakovati tudi v sredo.

Sneg kriv za prometni kaos

O nizkih temperaturah in tudi snegu poročajo iz držav v bližini: Sarajevo je denimo prekrila snežna plast, ki je po večjem delu države povzročila prometni kaos. Na višjih predelih je zapadlo do šest centimetrov snega. Tudi v naslednjih dneh se jim obeta spremenljivo vreme.

Kakšne so razmere pri vas? Se je tudi pri vas med dež pomešal sneg? Pošljite nam fotografije in/ali pisne informacije.

 

Deli s prijatelji