VREME

Ste na Krvavcu? V zraku je nevarno veliko ozona

Objavljeno 28. julij 2012 14.08 | Posodobljeno 28. julij 2012 14.08 | Piše: D. P., STA

Arso priporoča, da v tem času ostanete v zaprtih prostorih.

Kronični bolniki dihal naj se v času visoke koncentracije zadržujejo v zaprtih prostorih.

KRVAVEC – Na merilnem mestu Krvavec je koncentracija ozona danes ob 11. uri presegla opozorilno vrednost 180 mikrogramov na kubični meter. Kot pojasnjujejo na Agenciji RS za okolje (Arso), podatki glede na lokacijo merilnega mesta veljajo za širšo okolico.

Več ur trajajoča nevarnost

Merilno mesto, ki je na nadmorski višini 1740 metrov, je glede meritev ozona locirano tako, da podatki veljajo za širšo okolico. To pomeni, da so koncentracije ozona previsoke v višjih predelih zahodne in osrednje Slovenije. Koncentracija ozona na tej nadmorski višini se spreminja počasneje kot v dolini, zato lahko tako visoka koncentracija traja še več ur.

Draži dihala in sluznico

Na Arsu pravijo, da je glede na vremensko napoved mogoče pričakovati preseženo opozorilno vrednost koncentracije ozona še vse popoldne, v poznih večernih urah pa naj bi koncentracija padla. Tudi v nedeljo lahko pričakujemo preseganje opozorilne vrednosti, so dodali.

Visoke koncentracije ozona, ki presegajo opozorilno vrednost, dražijo sluznico in dihala. Poleg priporočila o izogibanju telesnim naporom, ki velja za vse, pa ljudem s kroničnimi boleznimi dihal in krvnega obtoka Arso priporoča, da v tem času ostanejo v zaprtih prostorih, kjer je koncentracija ozona nižja.
 

Deli s prijatelji