MIMO VLADE

Ste med 130 srečneži, ki so dobili regres in 900 evrov nagrade?

Objavljeno 08. oktober 2013 16.11 | Posodobljeno 08. oktober 2013 15.17 | Piše: T. L.

Odgovor je pritrdilen, če ste zaposleni v Holdingu Slovenske elektrarne, kjer so zaobšli vladno priporočilo, ki državnim podjetjem ‘dovoljuje‘ zgolj izplačilo regresa v višini minimalne plače oziroma okoli 780 evrov bruto.

Fotografija je simbolična.

LJUBLJANA – Medtem ko ima Holding Slovenske elektrarne (HSE) precejšnje težave pri iskanju virov za nadaljnje financiranje 1,45 milijarde evrov vrednega šestega bloka Termoelektrarne Šoštanja (Teš 6), pa nima težav pri izplačevanju nagrad za uspešnost svojim zaposlenim, poroča Dnevnik. Zaposlenim so namreč namenili po 900 evrov bruto nagrade. Gre za obvod, s katerim so se pri holdingu izognili priporočilu vlade, ki državnim podjetjem od lani 'dovoljuje' zgolj izplačilo regresa v višini minimalne plače, kar znaša okoli 780 evrov bruto.  

Če bi enako nagrado prejelo 3900 zaposlenih v skupini HSE, bi morali za to nameniti štiri milijone evrov.

Dvakrat višji regres od vladnih priporočil

Regres je okoli 130 zaposlenih prejelo letos spomladi, zaposleni pa se radi sklicujejo na panožno kolektivno pogodbo, ki kljub krizi zapoveduje izplačilo vsakoletnega regresa 1500 evrov bruto. Generalni direktor HSE Blaž Košorok jih je uslišal in plačilo razlike pokril z izplačilom nagrade, piše časnik. Kar ne prikrije dejstva, da bo končni znesek regresa, ki ga bodo prejeli zaposleni v HSE, več kot dvakrat višji od vladnih priporočil ...

Po Dnevnikovih informacijah naj bi bil Košorok razburil vodilne in predstavnike zaposlenih v drugih energetskih podjetjih in hčerinskih družbah HSE. V Tešu, v HE na Spodnji Savi in Dravskih elektrarnah (te veljajo za najdobičkonosnejšo družbo) so potrdili, da so izplačali minimalni regres brez nagrade. 

Izplačujejo si nagrade, Teš 6 pa je prava črna luknja

Finančni položaj HSE pa je pravzaprav zelo daleč od rožnatega, saj se je naložba v Teš 6 izkazala za pravo črno luknjo, v HSE pa so celo prosili vlado, naj v proračun prelije čim manjši del lanskega 85-milijonskega dobička skupine. 

Deli s prijatelji