VLADA JE JASNA

Ste lastnik mopeda? To morate storiti

Objavljeno 18. maj 2017 18.50 | Posodobljeno 18. maj 2017 18.57 | Piše: STA, Pe. J.

Vlada ne podpira ukinitve obveznosti registracije mopedov, ki ne presežejo hitrosti 25 kilometrov na uro, za kar se zavzemajo v SDS.

LJUBLJANA – S 1. majem letos je začela veljati obveznost registracije mopedov, ki ne presežejo hitrosti 25 kilometrov na uro. Za takšna vozila je odslej potreben tehnični pregled, mopedi pa morajo biti tudi registrirani in zavarovani. Takšno novost je uvedla novela zakona o motornih vozilih, ki jo je državni zbor (DZ) sprejel septembra lani. V poslanski skupini SDS so sicer želeli s spremembami zakona to obveznost ukiniti. Do tega predloga se je na današnji seji opredelila vlada. Ta je ugotovila, da iz posameznih členov predloga izhaja le, da v SDS predlagajo ukinitev prehodnega obdobja za začetek obvezne registracije mopedov, ne pa tudi dejanske obveznosti. Vlada zato opozarja, da je prehodna določba že uporabljena in vanjo ni več dopustno posegati.

Za višje standarde

Sicer pa v vladi nasprotujejo tudi ukinitvi obveznosti registracije mopedov. Ta je bila namreč uvedena za zagotovitev višjih standardov varnosti vseh udeležencev v prometu, prepoznavnosti lastnikov teh mopedov in zavarovanja morebitnih oškodovancev v prometnih nesrečah.

Po ocenah je v državi približno 20.000 takšnih vozil, po podatkih ministrstva za infrastrukturno pa je bilo do 16. maja registriranih 6927.

Deli s prijatelji