DELO V TUJINI

Ste fizioterapevt? Bi 17 jurjev plače?

Objavljeno 06. april 2013 12.58 | Posodobljeno 06. april 2013 13.00 | Piše: Primož Škerl

Zdravstveni center iz Rogaške Slatine si utira pot na Arabski polotok.

ROGAŠKA SLATINA – Bi bili pripravljeni v vročini in brez alkoholnih pijač masirati bogate Kuvajtčane za 15–17 tisočakov na mesec? Vsakdo kajpak tega ne zna početi, izpolnjevati je treba številne pogoje, ki so jih v posebnem razpisu objavili v Medical Centru Rogaška Slatina (MCRS), kjer si na svojstven način utirajo pot na bogate svetovne trge. In prav zanimivo je, kako želijo bogate države še dodatno izboljšati že tako razvit zdravstveni sistem. »Kuvajta smo se intenzivno lotili pred tremi meseci. Trikrat sem ga obiskal, se sestal z njihovimi poslovneži in predstavniki ministrstva za zdravje, da bi se dogovorili o prevetritvi tamkajšnjega rehabilitacijskega sistema,« pove direktor MCRS Zvone Novina.

Polovica državljanov mlajša od 25 let

Slatinčani posla niso sklenili kar tako, temveč so sestavili ekipo zdravstvenih specialistov (vsi prihajajo z ljubljanske medicinske fakultete), ki so imeli nalogo vsak na svojem področju proučiti specifiko kuvajtske zdravstvene slike. Ta kaže, da največ ljudi v državi, kjer za poln rezervoar goriva odštejete deset evrov, umre zaradi kardiovaskularnih obolenj in v prometnih nesrečah, polovica državljanov pa je mlajša od 25 let.

»Kuvajt ima precej denarja, ogromno vlaga v medicino in zdravstveni turizem. Prišli smo do zasebne bolnišnice, kjer so nam dejali, da lahko njihove razpoložljive prostore takoj zasedemo. Opremljeni so luksuzno, samo našo skupino je treba poslati dol,« položaj opisuje Novina. Odziv na razpis MCRS je bil izjemno dober, prijave še kar prihajajo. Slatinčani bodo oblikovali nov strokovni tim, sestavljen iz dveh ortopedov in fiziatra, ki si bo v Kuvajtu ogledal delovno okolje, nato pa bodo izbrali peterico fizioterapevtov za službovanje v tej arabski državi. Bržčas bodo lahko začeli delati že čez dva tedna.

Brezplačno stanovanje in hrana

Plačilo od 15.000 do 17.000 evrov je res bajno, čeprav bodo prejemki fizioterapevtov sestavljeni iz fiksnega in variabilnega dela, torej bo plačilo odvisno tudi od prometa in realizacije. Potemtakem bo mogoče zaslužiti tudi več. A vsak od njih se bo moral nekoliko potruditi tudi za čim več (stalnih) strank, ki jim tovrstne storitve sicer plačuje država. Ob tem najbrž ni nepomembno, da slovenskim fizioterapevtom v državi nafte in peska ponujajo brezplačno stanovanje in hrano. »Načrtujemo dolgotrajno sodelovanje na več področjih, ne zgolj z eno bolnišnico. Ni pomembno, za kakšno obdobje bodo podpisali pogodbo; najmanj za šest mesecev že, toda zaželeno je vsaj za eno leto. Obvezno je znanje angleščine, poznavanje arabskega jezika je sicer zaželeno, vsakomur pa jamčim, da se bo v Kuvajtu odvadil alkohola,« v šali doda Novina.

Naša država ima s Kuvajtom sklenjene vse bilateralne sporazume, tako da se tudi arabski zdravniki lahko pridejo izobraževat in učit v naše zdravstvene ustanove. Poleg rednih zaposlitev v Kuvajtu Slatinčani proučujejo še možnosti izvedbe projekta Visiting doctor, po katerem bi naši zdravniki občasno prihajali v to državo ter opravljali svetovalno delo za posamezna področja zdravstva in medicine. Bržčas so odveč pomisleki, da ne bi bil takšen posel finančno še bolj mamljiv.

Zakaj se Kuvajtčani tako ogrevajo za tovrstno sodelovanje?

»Zaupajo beli koži, v zdravstvu pa se obrača veliko denarja.« Zvone Novina je v teh dneh v Bakuju, prestolnici Azerbajdžana, kjer pričakuje podoben razplet zgodbe. »Tukaj še nimamo svojih zdravnikov, osem pa si jih je že prišlo ogledat razmere. Glede azerbajdžanskega standarda naj povem, da njihovi gostje v Zdravilišču Rogaška Slatina v povprečju zapravijo 3450 evrov.«

Deli s prijatelji