FURS

Ste dolžni državi? Tako se izognete dodatnim stroškom

Objavljeno 07. oktober 2015 12.23 | Posodobljeno 07. oktober 2015 14.39 | Piše: D. P.

Pravočasno plačevanje davčnih obveznosti je državljanska vrednota in dolžnost vsakega davčnega zavezanca.

Furs poziva vse dolžnike (fotografija je simbolična).

LJUBLJANA – Lani novembra je 17.249 dolžnikov dolgovalo Finančni upravi RS (Furs) od 10 do 100 evrov. Letos je stanje bistveno slabše, saj trenutno Furs beleži kar 71.713 dolžnikov z dolgom od 10 do 100 evrov. Njihov dolg znaša 2,756.521,30 evra (povprečno 38,40).

Izvršba pomeni nov strošek

Furs na tem mestu poziva vse, da dolg poravnajo, sicer jih bo dvakrat udarilo po žepu. Poleg stroška (dolga) bo treba odšteti še za izvršbo. Stroški davčne izvršbe, ki jih je dolžan plačati davčni zavezanec, ko prejme sklep o davčni izvršbi, znašajo 25 evrov za administrativne sklepe oziroma 75 za sklep o davčni izvršbi na premičnine.

Davčna izvršba se začne, če znesek davka po enem izvršilnem naslovu na dan zapadlosti presega 10, ali če skupni znesek dolga enega dolžnika po posameznih izvršilnih naslovih presega 20. Stroške davčne izvršbe je dolžan plačati dolžnik in so sestavni del tega postopka. V določenih primerih pa lahko ti stroški presegajo znesek davčnega dolga, še posebej če se k temu prištejejo še stroški, ki jih zaračuna banka. Takrat lahko postane zadeva za zavezanca zelo neekonomična in draga. Hkrati želijo na Fursu zavezance opozoriti tudi na opomin, če so ga prejeli. Opomin predstavlja obvestilo o dolgu in hkrati poziv zavezancu k plačilu neporavnanih obveznosti, katerim je rok plačila že potekel. V opominu niso zajete obveznosti, ki so zapadle v plačilo 8 dni pred izdajo opomina.

Poenostavljeno plačevanje 

Z mesecem oktobrom se uvaja poenostavljeno plačevanje po opominu, in sicer bo imel davčni zavezanec možnost plačati vse obveznosti, ki pripadajo isti javnofinančni blagajni oziroma imajo isti IBAN-račun, z eno položnico. Pri tem je potrebno, poleg obveznosti, navedenih na opominu, obračunati in poravnati še dodatne zamudne obresti, ki so nastale od dneva izdaje opomina do dneva plačila. Pri tem načinu plačevanja zavezanec ne more več vplivati na vrstni red zapiranja terjatev, saj se v davčnem knjigovodstvu zapirajo najprej najstarejše knjižene terjatve v okviru blagajne, za katero se plačuje.

Zdaj si lahko izračunate obresti

Spletni kalkulator za informativni izračun obresti je objavljen na spletni strani Finančne uprave RS. Pravočasno plačevanje davčnih obveznosti je državljanska vrednota in dolžnost vsakega davčnega zavezanca. Podatki kažejo, da je v letnem obdobju 93 odstotkov dajatev plačanih prostovoljno. Kljub temu da davčna zakonodaja ne predvideva opominjanja davčnih zavezancev pred začetkom davčne izvršbe, želijo (s ciljem krepitve davčne kulture in v izogib stroškom, ki nastanejo v postopku davčne izvršbe) vse davčne zavezance pozvati k prostovoljnemu plačilu neporavnanih davčnih obveznosti.

Deli s prijatelji