IZPLAČILO DIVIDEND

Ste delničar Zavarovalnice Triglav? Dobili boste denar

Objavljeno 09. junij 2015 17.32 | Posodobljeno 09. junij 2015 17.32 | Piše: S. U.

Bilančni dobiček na dan 31. december 2014 znaša 61,7 milijona evrov, od tega se bo za izplačilo dividend porabilo 92 odstotkov oziroma 56,8 milijona evrov.

LJUBLJANA – Delničarji Zavarovalnice Triglav so na današnji skupščini potrdili predlog uprave in nadzornega sveta, da se pretežni del bilančnega dobička za leto 2014 nameni za izplačilo dividend. Zavarovalnica bo tako letos izplačala dividende v višini 2,50 evra bruto, kar je 80 centov več kot lani.

Odločitev v naslednjih letih

Bilančni dobiček na dan 31. december 2014 znaša 61,7 milijona evrov, od tega se bo za izplačilo dividend porabilo 92 odstotkov oziroma 56,8 milijona evrov, je navzočim na skupščini povedal predsednik uprave Zavarovalnice Triglav Andrej Slapar. O uporabi preostalih 4,8 milijona evrov se bo odločalo v naslednjih letih.

V izplačilo delničarjem je letos vključena tudi izredna dividenda v višini 1,25 evra. Gre za enkraten dogodek, je povedal Slapar ter dodal, da izplačilo izredne dividende kaže izjemne rezultate skupine Triglav.

Ti so bili po njegovih besedah v letu 2014 glede na zahtevne razmere na slovenskem in ostalih trgih Zavarovalnice Triglav odlični. Skupina Triglav je ustvarila 85,7 milijona evrov čistega dobička, kar je bilo 23 odstotkov več kot v predhodnem letu, bruto obračunana premija pa se je zmanjšala za odstotek, na 888,2 milijona evrov.

Državni lastniki Zavarovalnice Triglav s skupaj 62,56-odstotnim lastniškim deležem zaradi odločbe Agencije za trg vrednostnih papirjev (ATVP) iz marca 2013 niso mogli glasovati. Ostale delničarje pa so poslovni izidi očitno prepričali in so vse predlagane sklepe potrdili skorajda soglasno.

Vlada je sklenila ...

Poleg odločanja o delitvi bilančnega dobička so bili na dnevnem redu še imenovanje družbe Ernst&Young Revizija iz Ljubljane za revizorja za poslovno leto 2015, podelitev razrešnice članom uprave in nadzornega sveta ter seznanitev z imenovanjem novih članov nadzornega sveta na strani delavcev.

Zavarovalnica Triglav, ki na domačem trgu obvladuje 31,1-odstoten delež, je sicer predmet nesoglasij v koaliciji. Medtem ko je vlada sklenila, naj bo strateška le še do razpleta spora z ATVP, nato pa naj preide med pomembne naložbe, v stranki Desus vztrajajo pri njenem strateškem pomenu.

Slapar po skupščini za novinarje tega vprašanja ni želel komentirati, dejal pa je, da si želi uprava imeti lastnika, ki podpira strateške cilje družbe in po potrebi tudi s kapitalom podpira njeno rast v regiji.

Deli s prijatelji