MIKROSPORIJA

Ste bili v mariborskem zavetišču? Morda ste okuženi

Objavljeno 20. februar 2012 17.18 | Posodobljeno 20. februar 2012 17.17 | Piše: A. L., STA

Za prenos okužbe so zlasti dojemljivi otroci in starostniki, zato stroka svetuje, naj bodo starši pozorni nanje in njihovo zdravstveno stanje.

Fotografija je simbolična.

MARIBOR – Mariborsko zavetišče za male živali je zaradi suma mikrosporije do nadaljnjega popolnoma zaprto za javnost, so danes sporočili iz javnega podjetja Snaga, ki od preteklega tedna upravlja zavetišče. Očitne znake omenjene bolezni trenutno kažeta dva psa, v zavetišče pa sta bila sprejeta avgusta oziroma novembra lani.

Začasni ukrep 

Zaradi visoke stopnje prenosljivosti bolezni med živalmi, pa tudi z živali na človeka, so se v zavetišču po posvetovanju z veterinarsko bolnišnico Maribor, s katero imajo sklenjeno pogodbo o izvajanju veterinarskih storitev, odločili zavetišče začasno zapreti. Gre za ukrep, ki ščiti živali in obiskovalce zavetišča, posledično pa tudi morebitne lastniške živali obiskovalcev.

Vsi na testiranje

Kot so pojasnili, trenutno na mikrosporijo testirajo vse živali v zavetišču, pri tem jim je pomoč ponudila tudi veterinarska fakulteta Univerze v Ljubljani. Zaradi popolne zapore zavetišča do nadaljnjega odpadejo tudi vsi sprehodi psov, prav tako v zavetišče ne morejo sprejeti novih živali ali živali oddajati v posvojitev.

Prenaša se na ljudi

»Do tega trenutka sta se na zavetišče obrnili dve zaskrbljeni mamici, katerih otroka sta bila na obisku v zavetišču, saj sta pri otrocih opazili kožne spremembe. Bolezen je prenosljiva z živali na človeka, zato opozarjamo vse obiskovalce zavetišča, da so pozorni na kožne spremembe, v primeru sprememb pa naj takoj obiščejo svojega osebnega zdravnika. Bolezen je ozdravljiva, vendar ob zdravniški pomoči,« sporočajo iz Snage.

Ste bili v zavetišču?

Za prenos okužbe so zlasti dojemljivi otroci in starostniki, zato stroka svetuje, naj bodo starši v prvi vrsti pozorni nanje in njihovo zdravstveno stanje. Inkubacijska doba, v kateri se razvijejo klinični znaki okužbe z mikrosporijo, sta dva do tri tedne, zato pozivajo vse, ki so bili v tem obdobju v zavetišču, da se redno pregledujejo, če opazijo kožne spremembe, pa naj ne odlašajo z obiskom zdravnika.

Mikrosporija je glivično obolenje kože mačk, psov in ljudi. Povzročajo jo glivice iz rodu Microsporum. Pri živalih je klasičen znak bolezni okrogel predel kože brez dlake. Kožo pokrivajo luske ali kraste.

Znaki

Pri ljudeh pa se bolezen kaže z vneto kožo z močnejšim vnetnim robom predvsem na odkritih mestih, kot so obraz, vrat, zgornja uda. Žarišča se širijo na robu, medtem ko v sredi usihajo. Luščenje je posebno izrazito ob robu vnete kože. Na lasišču vidimo okrogla žarišča, kjer so lasje odlomljeni nekaj milimetrov nad površino kože.

Deli s prijatelji