SOCIALNI DIALOG

Stavke v energetiki v ponedeljek ne bo

Objavljeno 15. april 2016 21.45 | Posodobljeno 15. april 2016 21.45 | Piše: STA, T. B.

Predstavniki Sindikata delavcev dejavnosti energetike Slovenije so se danes popoldne sestali s predstavniki vladne strani in se dogovorili, da bodo nadaljevali socialni dialog.

TEŠ

LJUBLJANA – Na današnjem sestanku so se sestali Stavkovni odbori SDE in preučili dosedanji potek stavke. V ponedeljek bi se morala v energetiki namreč nadaljevati splošna stavka, ki se je začela 4. aprila. Tokrat naj bi po načrtih potekala v zaostreni obliki – s štiriurno prekinitvijo dela in z omejevanjem proizvodnje elektrike v dravskih in soških elektrarnah. A sindikat se je danes odločil, da v ponedeljek stavke ne bo.

Predstavniki stavkovnih odborov so namreč ugotovili, da je vlada pripravljena nadaljevati pogovore v skladu s pozivi sindikata, zato so vodilnim podelili poln mandat za pogovore o iskanju rešitev za izpolnitev stavkovnih zahtev. V skladu s tem so se predstavniki sindikata danes popoldne sestali s predstavniki ministrstva za infrastrukturo, ministrstva za finance, Slovenskega državnega holdinga in energetske zbornice ter se dogovorili, da bodo nadaljevali socialni dialog.

Naslednji sestanek bo v torek, v ponedeljek pa stavke ne bo. Stavka se bo sicer po načrtih končala v četrtek, ko se bo še nekoliko zaostrila, predvidena sta namreč šesturna prekinitev dela in omejevanje proizvodnje. Kakšne načrte ima sindikat za četrtek, danes ni sporočil.

Sindikat na podlagi poročil s terena ugotavlja, da je stavka doslej potekala v skladu z napovedmi in izdanimi navodili. Stavkovni odbor je »izpade in nezakonita dejanja vodstva Teša« ob izvedbi stavke ocenil za skrajno nedopustna in nesprejemljiva, so zapisali. Sindikat je poskušal ta teden tudi v Termoelektrarni Šoštanj (Teš) omejiti proizvodnjo električne energije, vendar jim direktor Teša Arman Koritnik tega ni dovolil, saj je Teš sistemska elektrarna.

V okviru tokratne stavke so sicer minili štirje dnevi s stavkovnimi aktivnostmi, stavki pa se je vsak dan pridružilo okoli 3000 zaposlenih. Drugi steber, nad katerim bedi Gen energija (med drugim Nuklearna elektrarna Krško in Termoelektrarna Brestanica), v stavki ne sodeluje.

Deli s prijatelji