OBVESTILO

Stavkajoči naj vztrajajo in zahtevajo plačilo

Objavljeno 20. april 2012 21.45 | Posodobljeno 20. april 2012 21.41 | Piše: Ma. F.

Sviz je izdal posebno obvestilo glede nadomestila plače za udeležence stavke.

LJUBLJANA – Sindikat vzgoje, izobraževanja, znanosti in kulture Slovenije (Sviz) se je že pred sredino stavko zaposlenih v javnem sektorju zapletel v spor z vlado glede nadomestila plače za udeležence stavke. V novem pozivu pa opogumljajo stavkajoče, naj vztrajajo pri plačilu nadomestila plače v višini 100 % osnove vsem stavkajočim in sicer brez izpostavljanja imen posameznih stavkajočih. Na nedopustne politične pritiske zoper posamezne delodajalce (direktorje, ravnatelje) v zvezi s to zadevo bodo še posebno pozorni (okrožnice ipd.) in jih bodo po skupni presoji javno izpostavljali.

Posamezniki naj ne vlagajo posamičnih zahtevkov

Primere, ko bo prihajalo do sporov, bodo skušali izpeljati na kolektivni ravni hkrati za vse, zato naj posamezniki za zdaj ne vlagajo posamičnih pisnih zahtevkov za izplačilo nadomestila za dan stavke, saj s tem sprožijo izjemno kratke roke za vložitev tožbe na sodišču, ki po poteku roka ni več možna, kar pomeni, da je pravica izgubljena.

Pravice do regresa za prehrano in prevoz na delo in z dela na dan stavke sindikatom v preteklosti ni uspelo izpogajati, zato ta stavkajočim ne pripada, še opozarjajo. Glede neudeležencev stavke, torej tistih, ki so bili na ta dan bolniško odsotni, na letnem dopustu in podobno ali pa so delali, se ravna, kot da stavke ne bi bilo.

Tudi pri tistih zaposlenih, ki so na dan stavke opravljali neke vrste minimalni delovni proces (varovanje otrok, kuhinja, čiščenje) plačilo ne more biti vprašljivo, saj je ena temeljnih obveznosti delodajalca plačilo delavcu za delo.

Deli s prijatelji