1465 €

Stavka je, delavci Elektra Primorska nagrad ne dajo

Objavljeno 10. januar 2012 08.54 | Posodobljeno 10. januar 2012 08.54 | Piše: A. L., STA

Na zboru delavcev bodo zaposlenim predstavili predlog za rešitev spora.

Valter Vodopivec je vodja stavkovnega odbora.

NOVA GORICA – Ker pogajalski skupini uprave in stavkovnega odbora Elektra Primorska na ponedeljkovih pogajanjih nista zbližali stališč, se danes stavka nadaljuje. V vsaki izmed štirih poslovnih enot bodo delavci stavkali po dve uri, stavka se bo ob 8. uri začela v Kopru, nadaljevala v Sežani in Novi Gorici ter zaključila v Tolminu.

Kršenje kolektivne pogodbe

Med stavko v posamezni poslovni enoti bodo izvedli zbor delavcev, je povedal vodja stavkovnega odbora Valter Vodopivec. Delavcem želijo predstaviti predlog sporazuma za rešitev nastalega zapleta, ki so ga dali upravi, ter zbrati njihove pripombe. »Od delavcev želimo izvedeti, kaj si mislijo o ponujenih predlogih, da bomo lahko nadaljevali pogajanja,« je povedal Vodopivec. Vodja stavkovnega odbora je še povedal, da so glavna razhajanja med upravo in sindikatom predvsem v priznavanju kolektivne pogodbe.

Štirikrat premajhna nagrada

Delavci Elektra Primorska so začeli stavkati že 27. decembra, prejšnji teden pa so ponovno stavkali dva delovna dneva. Za stavko so se odločili zaradi namere uprave, da jim ob koncu leta ne izplača najmanj 1465 evrov nagrade, kot je to predvideno po veljavni kolektivni pogodbi. Uprava jim je najprej ponudila 354 evrov nagrade, kar pa so v sindikatu zavrnili in se odločili za stavko.

Tudi 500 evrov je premalo

Pogajalska skupina uprave je stavkajočim prejšnji teden ponudila 500 evrov nagrade, ki bi jo izplačali v dveh delih, vendar tudi tega stavkovni odbor ni sprejel. Ker želi uprava družbe z vsemi razpoložljivimi pravnimi sredstvi omejiti negativne posledice stavke, je sindikatu družbe zaradi kršitev določil podjetniške kolektivne pogodbe kot drugi pogodbeni stranki pisno že napovedala odstop od kolektivne pogodbe.

Deli s prijatelji