DVIG PLAČ

Stavka avtobusarjev. Bodo danes peljali do šol?

Objavljeno 04. september 2017 09.25 | Posodobljeno 04. september 2017 09.25 | Piše: STA, A. L.

Stavka je napovedana za celotno območje delovanja družb Alpetour potovalna agencija, Arriva Dolenjska in Primorska ter Arriva Štajerska.

Policija nima podatkov, da bi bil kdo poškodovan, bralec pa poroča, da je nekaj otrok, ki so bili vpleteni v nesrečo, predčasno zapustilo pouk.

LJUBLJANA – Vozniki avtobusov pri Arrivi Slovenija bodo po več neuspešnih pogajanjih z vodstvom družbe danes ob 8. uri začeli stavkati. Stavka bo trajala do preklica, po napovedih stavkovnega odbora pa bodo med stavko izvajali šolske prevoze ter prevoze na delo in z dela.

Stavka je napovedana za celotno območje delovanja družb Alpetour potovalna agencija, Arriva Dolenjska in Primorska ter Arriva Štajerska. Zaradi stavke lahko pride do izpada nekaterih voženj na regionalnem, mestnem in mednarodnem linijskem prometu ter do izpada šolskih prevozov otrok, je v nedeljo zvečer na svoji spletni strani objavila družba. Dodala je, da še ne morejo oceniti, kateri avtobusi bodo vozili in v kakšnem obsegu.

Šolski prevozi bodo

Stavkovni odbor je v nedeljo zvečer še čakal seznam linij, na katerih naj bi po mnenju družbe zagotavljali prevoze po zakonskem minimumu. Kot je povedal generalni sekretar Obalne sindikalne organizacije KS 90 Damjan Volf, se bodo do zahtev družbe opredelili, ko jih dobijo. Napovedal pa je, da bodo v času stavke izvedeni šolski prevozi ter prevozi na delo in z dela.

Zahteve

Vozniki, ki jih zastopata Sindikat voznikov avtobusov Slovenije in Sindikat KNSS Neodvisnost, med drugim zahtevajo zvišanje urne postavke z manj kot pet na sedem evrov, ureditev delovnega časa, sklenitev kolektivne pogodbe, ki bo med drugim urejala področje napredovanja in nagrajevanja, ter preklic sankcij, ki so jih bili deležni člani sindikata zaradi svojega sindikalnega dela. Vodstvo družbe je ocenilo, da so zahteve nerazumne in nerealne.

Pogajalci so se v minulem tednu večkrat sestali, a dogovora ni bilo. Sindikalna stran je vmes predstavila nov predlog, za katerega pa je vodstvo ocenilo, da ni pomenil približevanja. Vodstvo je nazadnje predlagalo preložitev stavke in iskanje rešitve z mediacijo, a je stavkovni odbor to zavrnil, ker da na delodajalski strani ni pripravljenosti na rešitev. Vodstvo Arrive Slovenija, ki ima skupno okoli 970 zaposlenih, trdi, da bo stavka nezakonita, in napoveduje sankcije, v sindikatih pa so prepričani, da bo stavka zakonita.

Deli s prijatelji