NA KOŽO

Statistika kot bikini

Objavljeno 05. januar 2014 23.45 | Posodobljeno 05. januar 2014 23.45 | Piše: Rok Tamše
Ključne besede: komentar

V samostojni Sloveniji smo na vsakih drugih ZOI ostali brez kolajne.

Rok Tamše. Foto: S.N.

Zapriseženi navijači slovenskih športnikov en mesec pred zimskimi olimpijskimi igrami v Sočiju pridno tehtajo možnosti asov s sončne strani Alp za osvajanje kolajn na največjem športnem dogodku na svetu. Pred začetkom sezone so približno takole suvereno našteli glavne adute slovenske olimpijske reprezentance za plemenite kovine: alpska smučarka Tina Maze, Peter Prevc ali/in kateri drugi smučarski skakalec oziroma ekipa, biatlonec Jakov Fak ter deskarja Rok Marguč in Žan Košir. Takole čez palec se je lahkotno ocenilo, da jim dve, tri kolajne preprosto ne morejo uiti. Če pa bo zraven še kakšno pozitivno presenečenje, toliko bolje. A to je bil bolj verjetnostni račun na temeljih teorije in navijaških strasti kot pa podoba realnega stanja.

Danes ugotavljamo, da se Tina še išče, Peter in drugi orli niso v samem vrhu, Jakov je imel težave s poškodbo in okužbo z bakterijo, tako da trenutno sploh ne tekmuje v svetovnem pokalu, Rok in Žan pa sta nekakšni neznanki X glede javnega preverjanja pripravljenosti, saj sta sezono povsem podredila olimpijskemu nastopu. Če bo padla medalja, bo lahko vsak od junakov dejal, da je v bistvu vse stavil na nastop v Rusiji, če pa ne, bo morda vse v skladu s predstavami skozi sezono. Da se je pač po jutru lahko prepoznal dan.

Pred 30 leti je Slovenija osvojila prvo kolajno na zimskih igrah, Jure Franko je v Sarajevu osvojil srebro v veleslalomu. Vključno z igrami v Vancouvru pred štirimi leti so slovenski športniki in športnice 11-krat stopili na zmagovalni oder in v domovino prinesli srebrne in bronaste kolajne. Manjka nam le še zlato. Od Sarajeva naprej smo brez kolajne ostali na igrah v Albertvillu 1992., Naganu 1998. in Torinu 2006. V samostojni Sloveniji torej na vsakih drugih igrah nismo s solzami v očeh spremljali podelitve odličij. Leta 2010 sta nas razveselili Mazejeva in Petra Majdič, torej... Ampak saj veste, da lahko statistika dokaže vse razen resnice. In strinjam se z Aaronom Levensteinom, ki pravi, da je statistika kot bikini: kar prikazuje, je zelo privlačno, a je bolj pomembno to, kar skriva. 

Deli s prijatelji