NA KOŽO

Stati inu obstati

Objavljeno 09. junij 2017 00.32 | Posodobljeno 09. junij 2017 09.10 | Piše: Domen Mal
Ključne besede: komentar

Večino prostih uric preždijo na sto in enem družabnem omrežju.

Kdaj je Primož Trubar privekal na svet, ni natančno znano, ker tistihdob niso poznali krstnih matičnih knjig in še drugo koledarsko štetje so uporabljali – lahko da junija 1508, lahko pa tudi julija 1509. Slovenska država se je negotovosti ognila tako, da je za datum rojstva, na katerega praznujemo dan Primoža Trubarja, preprosto enega izbrala – 8. junij (1508) –, podobno kot so v stari Jugi za Titov rojstni dan oziroma dan mladosti določili 25. maj, čeprav naj bi se rodil sedmega (1892).

Ne razumem pa, zakaj je avtor prve knjige v slovenskem jeziku in pobudnik oblikovanja zavesti o enotnosti slovenskega kulturnega, jezikovnega in političnega prostora manj vreden od avtorja Zdravljice, ker rojstvo prvega je dela neprost državni praznik, na smrt drugega smo pa frej. Je pa včeraj kljub temu tradicionalno potekal literarni večer Društva slovenskih pisateljev, naslovljen Dom v jeziku, in to na Trubarjevi domačiji na Rašici, kjer se sicer Primož sploh ni rodil, mama Jera ga je namreč povila v Šklopovem mlinu zunaj vasi.

V vsakem primeru se na oba praznika, Trubarjev in Prešernov, sprašujemo o položaju jezika in (vsakršne) kulture tukaj in zdaj. In kakšno je to stanje? Na akademski ravni, kakršna je omenjeni literarni večer, najbrž kaj več klapa, v praksi je pa navadno sranje. Mladi vzamejo v roke knjigo le pod učiteljsko gajžlo, v prostem času pa komaj kdaj in še takrat najraje kakšen šund v angleščini, spisan po priljubljenih TV-serijah à la Igra prestolov in saga Somrak. Večino prostih uric preždijo na sto in enem družabnem omrežju, ki je kulturo medosebnih odnosov dobesedno zmasakriral, 17- in 18-letniki si raje dobacivajo tam, namesto da bi šli na košarko ali sladoled ali oboje, ali, še bolje, oblegat punce. Če bi kakšno srečali, ker te pa tudi raje flancajo po FB.

Podobno je v politični kulturi, zreducirani na izrazno in pomensko nizke govorance v parlamentu in primitivne tvite. Zastonj sta se trudila Trubar in Prešeren: Slovenci smo lastno državo nekako spravili skupaj, zdaj pa korakamo na mestu in včasih še malo v rikverc. Večino prostih uric preždijo na sto in enem družabnem omrežju. Domen Mal Na kožo

Deli s prijatelji