DOBRODELNA AKCIJA

Starši, učitelji, obrtniki udarniško obnovili šolo

Objavljeno 17. november 2012 16.03 | Posodobljeno 17. november 2012 16.03 | Piše: Oste Bakal

V Cezanjevcih so z zidarskimi in pleskarskimi deli šoli vrnili nekaj trdnosti in lepote.

Pri prenovi šole so pomagali krajani in učitelji (foto: Oste Bakal).

LJUTOMER – Gospodarsko krizo in varčevanje neogibno spremlja zaviranje nujnih investicij v objekte širšega pomena, na žalost tudi šole in vrtce. To velja za Cezanjevce v Prlekiji, kjer se že vrsto let borijo za novo šolo, a se žal nič ne zgodi. Zato so na šoli v okviru lastnih zmožnosti zadevo v svoje roke vzeli zaposleni, starši otrok, drugi krajani vsega šolskega okoliša in okoliški obrtniki.

Na Osnovni šoli Janka Ribiča v Cezanjevcih, le streljaj iz Ljutomera, je bilo v minulih dneh zelo živahno. Pod okriljem ljutomerske, murskosoboške in ptujske območne obrtno-podjetniške zbornice in pod vodstvom Valterja Dvanajščka je potekala dobrodelna akcija Poživimo šolo. Vanjo so se vključili še učitelji pod vodstvom pobudnice odmevne akcije, neutrudne ravnateljice Brigite Hojnik, in domačini.

Šola stara 112 let

Kot nam je povedala ravnateljica Hojnikova, so najprej predvideli pleskanje večjega dela prostorov v kar 112 let stari šolski zgradbi, vendar so med odstranjevanjem stenskih oblog naleteli na izjemno slabo stanje, zato so se morali lotiti tudi zidarskih del in pri tem opustili željo po beljenju vseh prostorov.

S pomočjo donatorjev, pleskarjev območnih obrtno-podjetniških zbornic Ljutomer, Murska Sobota in Ptuj ter krajanov jim je vseeno uspelo v tednu dni dokončati večino predvidenih del. Projekt so sprva ocenili na 15.000 evrov, zaradi dodatnih del pa je bila vrednost opravljenega bistveno večja.

Sedem podjetij je podarilo material, medtem ko se je osem samostojnih podjetnikov in eno podjetje s svojimi zaposlenimi s pomočjo domačina Stanka Kozarja dobrodelno lotilo zidarskih in pleskarskih opravil.

Brez pomoči krajanov ne bi šlo. Odstranili so stenske obloge, izpraznili nekatere šolske prostore ter izvajalcem pripravili vse potrebno, da so prostorom stare šolske zgradbe začeli dajati nov videz.

»Zelo pozitivno je, da so se domačini in krajani tako dobro odzvali na akcijo. Presenetili so nas tudi izvajalci, saj so bili zares zelo dobro organizirani. Pripravili so vse potrebno, da smo lahko brez vseh zapletov začeli delati,« je povedal vodja akcije Dvanajščak, ki je pohvalil tudi odličen odziv slikopleskarjev, ki vsako leto sodelujejo pri številnih podobnih akcijah. V prvem nadstropju šole so v teh dneh obnovili dve učilnici in sanitarije, poleg tega pa so nov videz dobili vsi hodniki, celotno stopnišče, vhodna avla in nekateri drugi prostori.

Nova šola? Nekoč

V Cezanjevcih, kjer v sedanjo šolsko zgradbo k pouku vsak dan hodi 119 učencev, 50 vrtčevskih otrok in 38 zaposlenih, kot rečeno, si že vrsto let prizadevajo za gradnjo nove šole.

Sedanja je dotrajana, bivanje v njej pa zaradi utesnjenosti ni primerno. Kot je dejala ravnateljica, je to »neprivlačna šola, ki nima igrišča, ustreznih zunanjih površin, primernega parkirišča, varnega dovoza, v kateri so nekatere učilnice brez umivalnikov in vodovoda, v kateri pričakuješ, da ti bo vsak čas na glavo padel omet ali da se bo telovadnica podrla na matematično učilnico, v kateri je knjižnica majhna siva luknja, v kateri opoldne ne moreš zbrano reševati nalog, saj tvoje misli preglasijo zvonovi bližnje cerkve«. In ker trenutno ni denarja v državni in občinski blagajni za novo, so se pač odločili, da bodo z dobrotniki izpeljali to akcijo ter si vsaj malo polepšali prostore.

Ko so v Cezanjevcih predstavili dobrodelno akcijo in ponovno izrazili željo po novi šoli, je ljutomerska županja Olga Karba napovedala, da bodo občinski svetniki še letos potrjevali občinski prostorski načrt, v katerem je lokacija zanjo opredeljena. Dodala je, da potekajo tudi pogovori za odkup zemljišč, v prihodnjem letu pa se bo pripravljala projektna dokumentacija. »Zelo težko pa bi napovedala, kdaj se bo zgodila investicija glede na situacijo, v kateri zdaj živimo. Žal v tem letu ni bilo razpisov ministrstva za šolstvo in šport, kjer bi občinam ponudili pomoč pri gradnji osnovnih šol. Bojim se, da tudi v prihodnjih letih ni videti neke lepe prihodnosti, vendar smo še vedno optimisti in bomo poskušali poiskati rešitve, da bomo lahko ponudili normalne bivalne razmere otrokom in zaposlenim,« je še povedala Karbova. Predsednik tamkajšnje krajevne skupnosti Franc Slokan pa je pri tem spomnil, da bo treba za varnost otrok v prihodnje urediti tudi pločnik do šolskega igrišča, ki je na obronku vasi Cezanjevci. Občina Ljutomer prav v teh dneh zaključuje investicijo postavitve kontejnerja, ki so ga namestili ob šolski zgradbi ter s tem zagotovili dodatno učilnico. Zdaj namreč zaradi prostorske stiske za učne prostore uporabljajo tudi kakih 15 kvadratnih metrov sejne sobe tamkajšnje krajevne skupnosti.

Deli s prijatelji