ZPS SVARI

Starši, pozor! Pametna ura lahko vašega otroka spravi v nevarnost

Objavljeno 23. november 2017 15.47 | Posodobljeno 23. november 2017 15.47 | Piše: A. K.

V uro je precej preprosto vdreti, prevzeti nadzor in celo ponarediti podatke o lokaciji, da je videti, kot da bi bil otrok nekje drugje, kot je v resnici.

Nepridipravi lahko brez večjih težav spremenijo seznam zaupanja vrednih številk.

LJUBLJANA – Začelo se je obdobje divjega nakupovanja bolj ali manj domiselnih daril, ki ga pogosto vodijo neracionalne odločitve, povezane z visokimi popusti in bleščečimi predstavitvami. Potem ko je Zveza potrošnikov Slovenije (ZPS) že lani odsvetovala nakup povezanih igrač zaradi možnosti prisluškovanja in prevzemanja komunikacije z otroki, se temu opozorilu letos pridružujejo še otroške pametne ure.

Norveška potrošniška organizacija Forbrukerrådet je preverila nekaj modelov otrokom namenjenih pametnih ur in ugotovila, da predstavljajo precejšnjo varnostno tveganje. Preizkusili so ure Gator 2, Tinitell, Viksfjord in Xplora, ki so (lahko tudi pod drugimi imeni) naprodaj po vsej Evropi. Med drugim lahko nepridipravi prevzamejo nadzor nad uro in jo uporabijo za sledenje ter prisluškovanje otrokom.

Nezanesljivi gumb SOS

ZPS sporoča, da je mogoče v uro precej preprosto vdreti, prevzeti nadzor in celo ponarediti podatke o lokaciji, da je videti, kot da bi bil otrok nekje drugje, kot je v resnici. Vsi podatki so namreč med pošiljanjem uro in iz nje popolnoma nezavarovani, prav tako je nezavarovan tudi prostor za shranjevanje podatkov v njej. S tem je povezana tudi nezanesljivost gumba SOS, s pritiskom na katerega otrok lahko sproži klic oziroma sporočilo na pomoč do vnaprej določenih številk. Nepridipravi lahko brez večjih težav spremenijo seznam zaupanja vrednih številk, tako da klic oziroma sporočilo v resnici ne doseže staršev, skrbnikov ali drugih otrokovih zaveznikov.

ZPS svetuje

Povezane igrače in drugi »pametni« izdelki, namenjeni otrokom, počasi, a vztrajno prihajajo tudi v naše trgovine. Glede na trenutno stanje nakup teh pomeni precejšnje tveganje. Vsekakor se pred odločitvijo prepričajte, ali so zagotovljene vsaj osnovne ravni zaščite: močna gesla za povezovanje (običajno jih sploh ni), šifriranje povezave in podatkov, ki so shranjeni v napravi, preverite pa tudi splošne pogoje, predvsem tisti del, ki govori o morebitnem pošiljanju podatkov tretjim osebam. Na splošno lahko rečemo, da bo otrok praznike brez težav preživel tudi brez povezanih naprav.

 

Deli s prijatelji