VESELJE

Staro kolo za na njivo, Ternino pa za k maši

Objavljeno 07. oktober 2015 16.12 | Posodobljeno 07. oktober 2015 16.11 | Piše: Aleksander Brudar

Janez Koritnik iz Podpeči ob začetku tokratnega kroga Terne zadel več kot 500 evrov vredno kolo.

Janez Koritnik izžareva pozitivno energijo. FOTO: Dejan Javornik

PODPEČ – Včeraj je bil za Janeza Koritnika iz Podpeči, ki že dve leti uživa v zasluženi penziji, srečen dan. Zjutraj, tako kot vsak dan, je namreč pred začetkom listanja Novic »iz firbca«, kot pravi, odlepil Ternino nalepko in presenečeno ugotovil, da je zadel kolo znamke Merida Crossway 100 D v vrednosti 549 evrov.

»Zelo sem bil presenečen. S pomočjo časopisov še nisem zadel nagrade,« nam pripoveduje Janez, iz katerega kar žari pozitivna življenjska energija. Tokrat sicer ni prvič, da je zadel tako veliko nagrado. Še dobro se spomni, kako je »pred dolgimi leti«, ko je nagradna igra 3 x 3 še prinašala bogate nagrade, zadel Renaultovo petko. To ima še vedno parkirano pred blokom, v katerem živi, a je zaradi dotrajanosti ne uporablja več. Sta pa toliko bolj v pogonu njegovi kolesi. »Imam specialko oziroma cestno kolo,« nam razloži in doda, da se, ko se mora odpeljati k prijateljem, ki jim občasno pomaga, usede na »delovno« kolo. S kolesom gre tudi v hribe, skoraj vsako leto, če seveda čas le dopušča, se udeleži kolesarskega maratona Franja. Za najnovejše kolo se tako ni treba bati, da bo obtičalo v kleti. »Eno bo zdaj za njivo, drugo pa za v nedeljo k maši,« se med tem, ko nam kaže svoje staro kolo, še pošali glede novega prevoznega sredstva.

Kot že rečeno, Janezu, četudi mu ni treba več hoditi v službo, dela nikakor ne zmanjka. »Če boš samo stokal, te bo še manj kot nič,« na kratko razloži svoj življenjski moto in doda, da že več kot 15 let pomaga tudi lokalnemu gasilskemu društvu. »To je kot služba. Ko te potrebujejo, ne moreš reči, da nimaš časa,« pravi in doda, da mu niti pozimi ni nič kaj dolgčas. Takrat se namreč z veseljem udeležuje zimskih pohodov. »Treba je biti zaposlen in treba je delati, drugače je en sam dolgčas,« še razloži dolgoletni naročnik na Slovenske novice.

Deli s prijatelji