SPREMEMBE

Stanovnik svari pred nepremišljeno pokojninsko reformo

Objavljeno 25. avgust 2012 20.27 | Posodobljeno 25. avgust 2012 20.32 | Piše: M. U.

Vladnemu uvajanju individualnih informativnih računov stroka ni naklonjena.

Nad vlado upokojenci očitno niso preveč navdušeni ...

LJUBLJANA – Vlada v sklopu pokojninske reforme načrtuje tudi uvedbo informativnih individualnih računov. To po mnenju dr. Tineta Stanovnika z ljubljanske ekonomske fakultete ni smiselno, saj je osnova za pokojnino izplačana plača, ne pa plačani prispevki, poroča Delo. Profesor pravi, da individualne račune država uvaja, če namerava spremeniti javni pokojninski sistem v NDC, ki je ena od različic javnega pokojninskega sistema, kakor sta tudi točkovni, ki ga ima večina Evrope, ali klasični Bismarckov, ki ga imamo mi, Avstrija in Madžarska.

NDC

Sistem NDC (Notional Defined Contribution), ki so ga uvedli na Švedskem, Poljskem, v Latviji in Italiji, pomeni, da je pokojnina osnovana zgolj na prispevkih in da se ti med delovno dobo nabirajo na vašem računu. Država priznava na te prispevke neko obrestno mero. Je pa vseeno navidezno, ker prispevki, ki jih plačate, gredo v pokojnine, račun pa je za to, da evidentira obveznost države do vas. Profesor razlaga, da individualne račune država uvaja, če namerava spremeniti javni pokojninski sistem v NDC, ki je ena od različic javnega pokojninskega sistema, kakor sta tudi točkovni, ki ga ima večina Evrope, ali klasični Bismarckov, ki ga imamo mi, Avstrija in Madžarska.

NDC nima komponente solidarnosti

Stanovnik ni naklonjen uvajanju sistema NDC, ker ne vsebuje solidarnostnega elementa. Poleg tega je z njegovo uvedbo treba popolnoma na novo urediti vse, kar je povezano s pokojninskim sistemom.

Deli s prijatelji