OSVOBODITEV

Stanovnik poudaril pomen žrtve za mir

Objavljeno 26. april 2015 16.16 | Posodobljeno 26. april 2015 16.16 | Piše: STA, A. L.

Okoli dva tisoč obiskovalcev je prisostvovalo kulturnemu programu, ki ga je sooblikovalo skoraj 200 pevcev.

Predsednik Zveze združenj borcev NOB je pred vstopom v Gallusovo dvorano prebiral še nekakšen listek, čeprav tokrat ni bil slavnostni govornik.

ŠEMPETER PRI GORICI – Ob 70. obletnici osvoboditve se je v polni dvorani v Šempetru pri Gorici odvila osrednja regijska prireditev z naslovom Svoboda je zasijala. Slavnostni govornik, častni predsednik ZZB za vrednote NOB Slovenije Janez Stanovnik, je orisal pot slovenskega naroda do svobode ter poudaril, da se je za mir treba znati tudi žrtvovati.

Stanovnik je na prireditvi v organizaciji Območnega združenja borcev za vrednote NOB Nova Gorica in Občine Šempeter - Vrtojba, ki so jo zaradi slabe vremenske napovedi preselili z osrednjega Trga Ivana Roba v Hitovo dvorano, najprej spomnil, da so sile antante prav na današnji dan pred stotimi leti v Londonu podpisale »zloveščo pogodbo«, s katero so Italiji po koncu vojne zagotovile slovensko ozemlje, kar se je tudi uresničilo.

Žrtev za mir

Častni predsednik osrednje borčevske organizacije je nato podrobno orisal začetek primorskega odpora v času fašizma, vlogo Tigra in primorske duhovščine ter osvobodilni boj do zadnjih dni vojne, ko so jugoslovanske sile maja 1945 osvobodile Trst, a so se nato čez dober mesec dni umaknile iz mesta.

To so naredili, kot trdi Stanovnik, na ukaz Tita, ki je presodil, da bi lahko prišlo do razširjenja konflikta. »To je žrtev za mir. Prosim vas, razumite: mir ni samo tisto, kar se podpiše na papirju, mir je žrtev. Za mir se je treba žrtvovati,« je dodal.

Gostitelj, župan občine Šempeter - Vrtojba Milan Turk pa je uvodoma ocenil, da se je po prvi svetovni vojni vzpostavila za Slovence krivična meja. Tudi vojaška zasedba tega območja ob koncu druge svetovne vojne pa je pripomogla k temu, da so dosegli meje, ki veljajo še danes »in ki nam omogočajo, da se svobodno izražamo v svojem maternem jeziku in da živimo kot svoboden narod«.

Državno odlikovanje pevskemu zboru

Okoli dva tisoč obiskovalcev je prisostvovalo kulturnemu programu, ki ga je sooblikovalo skoraj 200 pevcev. Na prireditvi pa je predsednik republike Borut Pahor Partizanskemu pevskemu zboru Ljubljana vročil državno odlikovanje zlati red za zasluge za ohranjanje uporniške, bojne in domoljubne pesmi.

Pesem zbora, ki je nastal še med vojno kot invalidski pevski zbor, je ohranjala upanje, blažila bolečino ter krepila dušo in telo, je bilo moč slišati na prireditvi.

Deli s prijatelji