DRAŽBA

Stanovanju zdesetkal ceno

Objavljeno 20. april 2012 09.18 | Posodobljeno 20. april 2012 09.18 | Piše: I. U.

V Kopru napovedana dražba stanovanja za 8330 evrov.

Nekateri so si že meli roke za tako poceni stanovanje (foto: Iztok Umer).

KOPER – Bi se odrekli sodelovanju na dražbi, na kateri bi bila izklicna cena za 51 kvadratnih metrov veliko stanovanje v bloku v Kopru 8330 evrov? Verjetno bi poskusili srečo, saj je na primer geodetska uprava stanovanje ocenila z 10-krat višjo ceno. Na koprski primer so opozorili na spletni strani www.nepremicnica.eu, na kateri so navajali, da v zvezi s primerom Vaskrsič ugotavljajo napake, ki naj bi jih sodišča storila v postopku izvršbe.

V objavah javnih dražb sodišč in Ajpesa naj bi bilo veliko napak, ki naj jih ne bi nihče nadziral, saj je večina oglasov objavljena le z identifikacijsko številko nepremičnine, iz katere ni razvidno, ali se prodaja stanovanjska hiša, stanovanje, pisarna, zemljišče za gradnjo, kmetijsko zemljišče ali kaj drugega. Zato poskušajo prek omenjene spletne strani objavljati in razvrščati večino javnih dražb v Sloveniji. Tako so prišli tudi do podatka, da naj bi se 51 kvadratnih metrov veliko stanovanje v Kopru na dražbi prodajalo za 8330 evrov, čeprav ga je geodetska uprava ocenila na več kot 80.000 evrov.

Šlo je za napako

Dražba je bila razpisana za ta teden, a so ugotovili, da je sodni cenilec zamenjal tako imenovano ID-številko nepremičnine, saj se je poleg stanovanja na dražbi prodajala tudi garaža v istem bloku. »Že zakon nalaga, da se pred začetkom dražbe preveri vrednost predmeta oziroma stvari, ki je na dražbi. Uradno cenitev sodnega cenilca bi torej pred samo dražbo še enkrat preverili,« je pojasnila predsednica okrajnega sodišča v Kopru Bojana Štrukelj, ki ni seznanjena s tem, da bi se pojavljalo več nepravilnosti pri izvajanju izvršb oziroma napačnih cenitev nepremičnin. V koprskem primeru je šlo izključno za napako, lapsus sodnega cenilca, ki je zamenjal ID-znak in za stanovanje navedel ceno, ki bi jo moral za garažo.

Deli s prijatelji