UKREPI

Stanje katastrofalno, Bratuškova zadovoljna

Objavljeno 07. maj 2013 10.21 | Posodobljeno 07. maj 2013 10.21 | Piše: T. L.

V sredo bo osnutek programa ukrepov vlade za izhod Slovenije iz krize predstavljen tudi opoziciji, javnost bo obveščena pozneje.

Alenka Bratušek

LJUBLJANA – Medtem ko analitiki opozarjajo, da nacionalni reformni program, o katerem so med drugim govorili na vrhu koalicije včeraj na Brdu pri Ljubljani, ne bo dal želenega zagona gospodarstvu, ampak ga bo očitno le še bolj obremenil, z dodatnimi davki (ki so razkriti le delno) pa se bo kupna moč državljanov zmanjšala, je predsednica vlade Alenka Bratušek zadovoljna. Vsaj tako je izjavila po srečanju s predsedniki in poslanci koalicijskih strank ter ministri, na katerem so obravnavali program dela vlade, nacionalni reformni program in program stabilnosti. Zadovoljna je, da je koalicija enotna in podpira vse ukrepe, ki jih je pripravila vlada. Kot je dodala, se bo program stabilnosti v prihodnjih dneh še dopolnjeval, zato ga bodo javnosti podrobneje predstavili po sprejemu na seji vlade ta teden.

Obravnavani osnutek programa ukrepov bo po besedah predsednice vlade predvidoma v sredo predstavljen tudi vsem socialnim partnerjem na ekonomsko-socialnem svetu (ESS) in predstavnikom opozicije, ko bo mogoče pričakovati še kakšne manjše popravke. Ne glede na to pa je premierka ob koncu še dejala, da jo veseli, da je osnovna usmeritev programa prava in enotno potrjena v celotni koaliciji.

Bratuškova je še napovedala, da bodo vse predloge in pobude poslancev in ministrov oziroma koalicijskih partnerjev podrobno proučili, vzdušje na današnjem sestanku pa dokazuje, da so vsi skupaj pripravljeni s konstruktivnim dialogom stvari še izboljšati. Ponovila je še, da je stanje v proračunu slabše, kot je bilo prikazano v sprejetem proračunu, zato morajo biti temu stanju primerno pripravljeni tudi vsi predlagani ukrepi. Proračunski primanjkljaj je namreč rekorden (tudi) zaradi denarja, s katerim bomo davkoplačevalci znova dokapitalizirali banke. 

 

Deli s prijatelji