ZASKRBLJENI

Stanje: banke niso v najboljši kondiciji

Objavljeno 17. marec 2013 18.56 | Posodobljeno 17. marec 2013 18.57 | Piše: A. K., STA

Dejstvo, da skoraj vsako četrto podjetje ne poravnava več dolga skladno z določili posojilnih pogodb, je skrb vzbujajoče.

Obrtniki gotovino dvigujejo tudi na bankah.

LJUBLJANA – Banke na slovenskem trgu so v različnih položajih, vendar se ne morejo pohvaliti z dobro kondicijo, saj je stanje v njih odraz dogajanja v realnem sektorju. »Še bolj kot v letu 2012 smo zaskrbljeni, ali bo leto 2013 prineslo stabilizacijo,« je dejal predsednik uprave Unicredit banke Slovenija Stefan Vavti.

»Če pogledamo gibanje bruto domačega proizvoda, izvoz še deluje, medtem ko zasebna potrošnja, potrošnja države in druge komponente nazadujejo z visokimi odstotki,« je povedal Vavti. Taka gibanja so po njegovih besedah pričakovana. Dejstvo, da skoraj vsako četrto podjetje ne odplačuje več dolga skladno z določili posojilnih pogodb, je po njegovem mnenju skrb vzbujajoče.

Posojila slabim podjetjem niso rešitev

»Dobra podjetja vračajo posojila, a po novih skoraj ne povprašujejo, medtem ko slaba podjetja skupaj z bankami in dobavitelji rešujejo težave. Tu se da še marsikaj rešiti, a makroekonomsko okolje je trenutno zelo zahtevno,« je prepričan Vavti. Banke so pri reševanju podjetij po njegovih besedah že zelo konstruktivne. »Moramo pa razumeti, da včasih odobritev novih posojil slabim podjetjem ni rešitev – kjer ni perspektive, kjer menedžment ni realističen, kjer lastnik ne razume situacije, tam je pač težko,« je dejal.

Prodano, kar se je dalo prodati

Na vprašanje, ali v Unicredit Banki Slovenije obstaja interes za prodajo Mercatorja, je odvrnil, da je vedno bil in vedno bo. »Mercator je z našega vidika na prodaj, a ne za vsako ceno. Naš interes ni biti upnik in lastnik hkrati. To je konflikt interesov, ki ga dolgoročno ne moreš imeti,« je dejal.

»Kar se da prodati, smo prodali, a za Mercator in, denimo, Adrio Airways se po neki normalni ceni še ni pojavil kupec. Če pa se je, so bili različni deležniki, žal, zainteresirani, da onemogočijo prodajo,« je dejal. Izrazil je upanje, da bodo tisti, ki izvajajo skrbne preglede v Mercatorju, oddali ponudbe, ki bodo zrcalile dejansko dolgoročno vrednost podjetja, pri čemer so stvari pri prodaji Mercatorja »zapletene, ker so prepletene«.

Deli s prijatelji