AVTOMOBIL SKRILI

Štajerski policisti pijani v vozilo z otrokom, incident zamolčali

Objavljeno 07. februar 2015 09.03 | Posodobljeno 07. februar 2015 09.44 | Piše: K. K.

Policisti naj bi s policijskim touaregom s kraja nesreče pobegnili, pod krinko usposabljanja posebne enote pa naj bi v službenem času pijančevali ob upokojitvi kolega.

Terenec touareg, kakršne uporabljajo policisti posebne enote.

MARIBOR, LENART – Na Štajerskem naj bi se 4. decembra lani po poročanju portala Požareport v policijskih vrstah zgodilo vse, kar se ne sme, od pijančevanja v službenem času, pijane vožnje s službenim vozilom do prometne nesreče, ki so jo povzročili policisti, ko so se zaleteli v avtomobil, v katerem je bil tudi otrok. Epiloga pa (še) ni bilo, ker naj bi policisti s kraja nesreče pobegnili, voznik avtomobila, v katerega so se zaleteli, je bil deležen celo groženj, čeprav je bil tedanji komandir lenarške policijske postaje Jožef Karneža z dogajanjem seznanjen, pa ni ukrepal. Njegov nadrejeni, direktor mariborske policijske uprave Danijel Lorbek, pa ga je po dogodku celo povišal v poveljnika posebne enote mariborske policije.

Krinka usposabljanja

Spletni portal se sklicuje na insajderske informacije virov iz mariborske policije. Dogajanje 4. decembra naj bi dopustil Lorbek, ki je vse pripadnike posebne enote poslal na usposabljanje. In to prav na dan, ko je imel poslovilno zabavo sveže upokojeni poveljnik posebne enote Zoran Mušič, zato naj bi šlo za navidezno usposabljanje. Še več, poslovilna zabava Mušiča, ki se je konec leta upokojil, naj bi bila organizirana v službenem času, policisti so prišli s službenimi avtomobili, spili pa naj bi konkretne količine alkohola. Čeprav bi se uradno usposabljanje moralo ob treh popoldne končati, naj bi po pisanju portala pijančevanje nadaljevali.

In potem se je zgodilo. Okoli petih popoldne so policisti v uniformah in s službenim terencem znamke touareg povzročili prometno nesrečo. S ceste naj bi zbili drugo vozilo, v katerem je bil tudi otrok. Policisti pa naj bi, tako poroča Požareport, ne da bi jih zanimalo, kaj je z vozilom, izrinjenim s ceste, kraj nesreče pobegnili.

Vsi so vedeli

Voznik, ki ga je policijski terenec izrinil s ceste, naj bi nemudoma obvestil klicni center 113. Tako so vsi takoj izvedeli, da je nesrečo povzročilo vozilo, polno uniformiranih policistov, ki so s kraja nesreče tudi pobegnili. A, kot poroča portal, nihče ni ukrepal. Tudi uradnih pojasnil vodstva Policijske uprave Maribor še ni.

Policisti, ki so povzročili nesrečo, naj bi pobegnili na domačo policijsko postajo v Lenartu in vozilo skrili. Da se nič ni izvedelo, pa naj bi bila zasluga dogovora znotraj policije. Policisti naj bi bili celo naslednjih 24 ur nedosegljivi.

Naj bi pa policisti v prometni nesreči oškodovanega voznika obiskali doma in ga prepričali, naj raje molči. Vse naj bi se dogajalo po naročilu vodstva policije v Lenartu, ki jo je takrat vodil Karneža in bil z vsem seznanjen. Zanimivo je, da ga je Lorbek tri tedne kasneje v sklopu kadrovskih menjav znotraj policije, ki sta jih izvedla ministrica za notranje zadeve Vesna Györkös Žnidar in novi generalni direktor policije Marjan Fank, postavil za inšpektorja in celo poveljnika posebne enote mariborske policije, torej enote, ki je 4. decembra pijančevala.

Portal poroča še, da naj bi Lorbek za pijane policiste, ki so povzročili prometno nesrečo, pozneje predlagal disciplinski postopek. A kot trdijo viri portala, naj bi bilo vse dogovorjeno in policisti ne bodo kaznovani. Drugače kot pri policistu, ki sta ga Lorbek in Karneža lani kaznovala, ker je enkrat zamudil v službo.

Deli s prijatelji