SPOR

Štajerska porota
 o županu Ljubljane

Objavljeno 28. april 2012 22.15 | Posodobljeno 28. april 2012 22.12 | Piše: Jadran Vatovec

Jožef Jerovšek (SDS): »Štajerce je žalil prav na 71. obletnico Hitlerjevega obiska.«

Mariborski igralec Tadej Toš: »Župan Zoran Janković, najboljši mariborski sosed in slovenski Kennedy.« Foto: Marko Pigac

MARIBOR, LJUBLJANA – Predsednik Pozitivne Slovenije, ljubljanski župan Zoran Janković je odločen: pravi, da se Mariborčanom prav gotovo ne bo opravičil, da se sicer večina mariborskih mestnih svetnikov res vede tako, kot bi si želela, da bi bila meja pri Trojanah, da pa so, kar zadeva njega, Mariborčani že doslej bili in bodo vedno dobrodošli v glavnem mestu Ljubljani. Večina mariborskih svetnikov je namreč, kot je znano, na seji mariborskega mestnega sveta izglasovala sklep – pobudo, da se sprejme takšen sklep-poziv za Jankovića, je podal svetnik Jelinčičevega SNS Folko Puconja –, s katerim zahtevajo, naj se ljubljanski župan Mariborčanom opraviči za nedavno, zanje skrajno žaljivo nošenje bele majice z napisom Ich bin ein Mariborčan.

Na obletnico Hitlerjevega govora

Naj se sliši še tako neverjetno, polemika med užaljenimi štajerskimi lokalnimi politiki in županom Ljubljane je predvčerajšnjem prilila olja na ogenj celo v slovenskem parlamentu, saj je starosta poslancev SDS Jožef Jerovšek na seji parlamentarnega odbora za notranje zadeve – odboru sicer predseduje nesojena Jankovićeva predsednica državnega zbora, poslanka Pozitivne Slovenije Maša Kociper – z zgodovinskimi dejstvi utemeljeval, zakaj vse je predsednik največje opozicijske stranke žalil čustva vseh narodno zavednih in domoljubnih Slovencev, ne samo Štajercev: »Prav danes mineva natanko 71 let od takrat, ko je Adolf Hitler v Mariboru v nemščini izrekel razvpiti stavek Naredite mi to deželo spet nemško ...« Kociprova Jerovšku ni dovolila, da bi še podrobneje pojasnjeval razloge za svojo prizadetost, saj ni želela, da bi, kot je povedala, »poslušali zgodovino za sto let nazaj«.

Janković je na nedavnem humanitarnem nogometnem turnirju v Mariboru nosil majico z napisom Ich bin ein Mariborčan, vendar, kot vse kaže, zaradi tega njegova priljubljenost na Štajerskem ne bo postala nič bolj primerljiva s priljubljenostjo Johna F. Kennedyja, ki se je, ko je junija 1963 nagovoril Berlinčane, simpatično, vendar tudi nadvse nerodno pohvalil, kako se počuti med njimi: »Ich bin ein Berliner.« Kennedy očitno ni vedel, da je rekel, da se počuti kot berlinski krof. Če bi hotel Berlinčanom povedati, da je eden izmed njih, bi moral reči drugače: »Ich bin Berliner.«

Malo za šalo, malo za res: kaj pa, če je hotel Janković (samo)ironično Mariborčanom priznati, da se, odkar se mu ni uspelo vseliti v vladno palačo, počuti kot ocvrti krapč (kot štajerski krof)?

Kozlovska sodba zaradi majice

Kakor koli, mariborski mestni svetniki so Jankoviću zaradi majice sodili in ga obsodili, da je zavestno in skrajno nespoštljivo (raz)žalil čustva Mariborčank in Mariborčanov, ki še niso in nikoli ne bodo pozabili, kaj vse so njihove babice in dedki, matere in očetje pretrpeli pod nacistično zasedbo ter kako je okupator poskušal ponemčiti štajersko metropolo in vso Štajersko.

»SNS in naš mestni svet mu sporočata, da je Maribor bil in bo ostal mesto, kjer je pogovorni jezik slovenščina!« je poudaril svetnik SNS Folko Puconja. Mariborski mestni svetniki so hkrati tudi zanikali, da je mogoče Jankovićevo samopašnost primerjati s Kennedyjevo izjavo. Ker? Ker se je Kennedy vsaj trudil Nemce sredi Berlina (tam, kjer pač govorijo nemško) pozdraviti v nemščini. Gregor Jager, nekdanji zaresovec, od nedavnega pa član Pozitivne Slovenije, se z njihovo interpretacijo dogodka ni strinjal: s takšnimi očitki na Jankovićev račun se, je ugovarjal, le dodatno razpihuje sovraštvo med enimi in drugimi.

Najboljši mariborski sosed?

Prav v času, ko je mestni svet Maribora sprejemal sklep, naj se župan našega glavnega mesta Zoran Janković Mariborčanom opraviči za nedavno izzivalno nošenje majice z neprimernim napisom, je Janković na Ljubljanskem gradu (kot slavnostni govorec na sprejemu za Evropsko prestolnico kulture) poskušal pojasniti, da je majico oblekel le iz heca, zato, ker so mu pač rekli, da si je ne upa obleči. Konec koncev si je pripel tudi značko EPK in ob tem celo izjavil: »To je za Francita (za Franca Kanglerja, župana Maribora, op. J. V.)!« Mariborski igralec Tadej Toš, znan po satiričnih nastopih v štajerskem narečju, je ljubljanskega župana na sprejemu napovedal kot »najboljšega mariborskega soseda« in »slovenskega Kennedyja«.

Deli s prijatelji