KAJ SE BOLJ SPLAČA

Štajerci, za vas je dizel po 1,09 evra, za vse druge pa 1,255

Objavljeno 12. maj 2015 10.26 | Posodobljeno 12. maj 2015 10.26 | Piše: E. N.

Narobe svet še traja. Slovenci za gorivo plačujemo astronomske zneske, precej bogatejši Avstrijci pa se nam smejijo: pridite tankat k nam in podpirajte raje naše gospodarstvo!

Fotografija je simbolična.

V čem je slovenski dizel toliko boljši od avstrijskega, da ga naši politični veljaki vrednotijo za kar 16 centov več pri litru, še raziskujemo.

Vprašanje je seveda retorično. Z davki na gorivo in s tovrstnim obremenjevanjem gospodarstva je najlažje polniti prazno blagajno. Kdo od zlobnežev bi utegnil pripisati, da je popravljanje cen navzgor pač enostavnejše od racionaliziranja javne uprave ali pametovanja o nacionalnem interesu pri prodaji zavoženih družb v državni lasti. Vendar je ta zlobnež gotovo tuji plačanec, zato mu bomo vzeli besedo.

Je pa nesporno: od polnoči, ko uslužbenci na naših črpalkah ponovno popravljajo cene navzgor, se tankanje v Avstriji še bolj izplača.

Pri severnih sosedih, kjer trg goriv ni reguliran in lahko vsak prodajalec nastavi konkurenčno ceno goriva, kakršno želi, je trenutno najcenejše gorivo v Spielfeldu oziroma po naše Šentilju. Obmejni vasi, do katere imate Mariborčani in okolica le nekaj minut vožnje.

Na avstrijski strani Šentilja je, kot dokazuje izpis s strani avstrijskega avto-mota, liter dizla po ceni 1,099 evra. Pri enem 50-litrskem polnjenju rezervoarja bo prihranek v primerjavi z domačimi cenami nanesel skoraj 8 evrov. To je toliko, da si boste lahko privoščili dobro kosilo z vrčkom piva. Avstrijci vam bodo sicer hoteli prodati svoje, a upamo, da se še tu ne boste izneverili domačemu.

Bomo pa razumeli: ko je na potezi vaša denarnica, za nacionalne interese ni prostora.

P. S. V vašega konjička točite bencin? Situacija je podobna: v kraju Mettersdorf nedaleč od slovensko-avstrijske meje je po 1,219, pri nas pa po 1,369 evra.

image
Foto: na strani ÖAMTC smo preverjali cene goriv na avstrijskem Štajerskem. Najcenejšo črpalko smo našli že tik za mejo.

Deli s prijatelji