CENE PLINA

Štajerca bo grel primorski plin

Objavljeno 30. september 2012 12.49 | Posodobljeno 30. september 2012 12.50 | Piše: Aleksandar Lukić

Konkurenca dela čudeže: cena zemeljskega plina je pred kurilno sezono drastično upadla.

Odjemalec lahko novega dobavitelja pooblasti, da zanj izpelje ves postopek zamenjave dobavitelja. Foto: Tadej Regent

Končno pozitivna novica: letos se bodo gospodinjstva ogrevala ceneje. Tista, seveda, ki uporabljajo zemeljski plin. Koliko bo manjši znesek na mesečni položnici, je odvisno od vas. Obstoječega dobavitelja zemeljskega plina lahko namreč preprosto in precej hitro zamenjate za cenovno ugodnejšega.

Krivec za premike na trgu je predvsem podjetje Gen-I (poznamo ga že s trga električne energije), ki je ob vstopu na trg zemeljskega plina ponudilo za do petino nižjo ceno plina. To je povzročilo, da so se zganili tudi v drugih podjetjih. V Energetiki Ljubljana so že napovedali, da bodo oktobra ceno plina pocenili za desetino, v pogajanjih pa se bodo še naprej trudili doseči še nižjo. Podobno so ta teden sporočili iz Petrola, in sicer pravijo, da bodo cene nižje od 13 do 15 odstotkov. Da bi preprečili odhode strank, lahko pocenitve pričakujemo tudi v drugih podjetjih. Še posebno zato, ker je podjetju Gen-I uspelo v zelo kratkem času pridobiti prek 8000 gospodinjstev.

Med tistimi, ki so se odzvali na pocenitve, je tudi predsedniška kandidatka Monika Malešič: »Torej so nas leta in leta molzli, saj je očitno veliko manevra v ceni.« V Energetiki Ljubljana ob napovedi nižjih cen na novinarski konferenci pravzaprav niso znali jasno pojasniti, zakaj plin ni bil cenejši že prej. Ob tem so krivdo valili na Geoplin in njegova pogajanja s tujino.

Izbirate lahko med vsemi

V Javni agenciji RS za energijo pojasnjujejo: »Ne glede na to, na katero omrežje zemeljskega plina je priključen odjemalec, ima možnost izbirati med vsemi dobavitelji zemeljskega plina v Sloveniji.« To pomeni, da lahko Koprčan, če je zanj to ugodneje, postane odjemalec Energetike Maribor, denimo. Pri izbiri dobavitelja je poleg cene pomembno upoštevati tudi vse drugo, kar ponujajo. To so predvsem časovna veljavnost pogodbe, odpovedni rok, plačilni pogoji in dodatne storitve.

Ko se odjemalec odloči za zamenjavo in je izbral novega dobavitelja, lahko tega pooblasti, da zanj izpelje ves postopek zamenjave. Ta poteka po naslednjih korakih:

  • preverite pogodbeno razmerje z dosedanjim dobaviteljem (kdaj in kako lahko prekinete razmerje);

 

  • poiščite najugodnejšega dobavitelja in z njim sklenite pogodbo. Odjemalec z novim dobaviteljem uskladi datum zamenjave, sklene novo pogodbo o dobavi in hkrati odpove obstoječo pri dosedanjem dobavitelju. Na podlagi pooblastila odjemalca lahko obstoječo pogodbo o dobavi v imenu odjemalca odpove novi dobavitelj;

 

  • odjemalec ali novi dobavitelj po pooblastilu sistemskemu operaterju prijavi zamenjavo. Če je ta prijavljena do desetega dne v mesecu, bo novi dobavitelj odjemalcu začel dobavljati zemeljski plin s prvim dnem naslednjega meseca.


Individualni izračun glede na porabo zemeljskega plina lahko opravite na spletni strani Javne agencije RS za energijo www.agen-rs.si. Zagotovo bo v veliko pomoč pri iskanju najugodnejše možnosti.

Deli s prijatelji