NESREČE

Štaba poziva vlado: Prometna varnost je odgovornost vseh

Objavljeno 09. maj 2013 19.20 | Posodobljeno 09. maj 2013 19.19 | Piše: STA, P. J.

Po njegovem prepričanju je treba takim ljudem onemogočiti udeležbo v cestnem prometu.

LJUBLJANA – Po ponedeljkovi nesreči, v kateri sta umrli dve dekleti, je predsednik Zavoda Varna pot Robert Štaba na novinarski konferenci pozval vlado, da preveri vzroke za slabšo prometno varnost ter ponovno vzpostavi stabilen in dolgoročno naravnan preventivni sistem. »Prometna varnost je odgovornost vseh in ne more biti predmet politične igre«, je dejal.

So krive milejše kazni?

Predsednik zavoda tudi poziva k preverjanju učinkovitosti zakonodaje pri kaznovanju najhujših kršiteljev. Kot poudarja, je glavni vzrok za ponedeljkovo nesrečo in porast števila nesreč s smrtnim izidom »v sprejetju milejše prometne zakonodaje«.

Pri tem se vprašuje, zakaj je bilo treba odpraviti sankcijo odvzema vozila za voznike, ki vozijo brez izpita, če je bila učinkovita. Po njegovem prepričanju je treba takim ljudem onemogočiti udeležbo v cestnem prometu. »Brez kakršnih koli pojasnil so spremenili prometno zakonodajo v populizem,« je poudaril.

Po mnenju Štabe je treba začeti operacionalizacijo Nacionalnega programa za varnost v cestnem prometu (NPVCP) do 2022. Slovenski parlament je po njegovih besedah ta program potrdil z dveletno zamudo. Sprejetje programa pa je pomembno, da se ve, kdo je odgovoren, katere so naloge, kaj je treba storiti, kakšni sta finančna struktura in stabilnost sistema ter da se pokliče na odgovornost tistega, ki se v sistemu ne odziva.

Imajo policisti premalo pooblastil?

V nadaljevanju je še izpostavil, da je nujno, da vlada podpre učinkovite programe in projekte, ki imajo dokazljive učinke, vzpostavlja osebno odgovornost nosilcev funkcij v sistemu, odpravi koruptivna dejanja na ministrstvih, v agencijah in pooblaščenih organizacijah ter sklene politični kompromis, da prometna varnost ni del političnih interesov.

Penologinja Damijana Žist je na novinarski konferenci poudarila, da imajo policisti premalo pooblastil pri kaznovanju kršiteljev prometnih predpisov, zato se pridružuje pozivu državi, naj sprejme take zakone, ki bodo zagotavljali maksimalno varnost v cestnem prometu.

Žistova je tudi dejala, da je bistvo kazni, da doseže neki namen. Ob tem je še izpostavila tudi potrebo, da sodišča v primeru prometnih nesreč s smrtnim izidom take primere obravnavajo prednostno.

Deli s prijatelji