POSNETKI

To sta se pogovarjala nadzorovana Sekolec in Drenikova

Objavljeno 22. julij 2015 21.56 | Posodobljeno 22. julij 2015 23.38 | Piše: T. L.

Ali so posnetki avtentični, bo pokazal čas. Posnetke v priponki objavljamo pod člankom.

Fotografija je simbolična.

LJUBLJANA, ZAGREB – Uradna slovenska politika se je zavila v molk, potem ko je hrvaški časnik Večernji list v popoldanskem času objavil tri posnetke telefonskega pogovora med slovenskim članom arbitražnega sodišča Jernejem Sekolcem in slovensko zastopnico pri arbitražnem sodišču Simono Drenik

Posnetke treh pogovorov so nam odstopili kolegi časnika Večernji list in jim lahko v celoti prisluhnete v priponkah pod člankom.

Ali so posnetki avtentični, bo pokazal čas. Prav tako, ali je aktualni arbitražni sporazum mrtev in ali gre morda le za hrvaške predvolilne igrice. Če so posnetki pristni, pa bo slovenska varnostno-obveščevalna služba Sova morala odgovoriti na nekaj vprašanj. Prav tako bosta (če že nista) svojo komunikacijo morala pojasniti oba vpletena, Sekolec in Drenikova. Karl Erjavec, ki je zaradi afere prekinil dopust v Franciji, se je po objavi posnetkov zavil v molk. 

Kratko in jedrnato: To je šalabajzerstvo

Marjan Miklavčič s fakultete za varnostne vede, specializiran za predmet obveščevalne službe, je bil za oddajo 24ur zvečer kratek: dejal je, da gre za šalabajzerstvo, kar se tiče naše strani. Morali bi se drugače obnašati in zaščititi komunikacijo, je prepričan. 

Črnčec: Kaj se je zgodilo s kripto komunikacijo

Damir Črnčec, bivši šef Sove, pa je na twitterju postavil vprašanje, zakaj vpleteni niso uporabljali kripto komunikacije.

Sancinova: Zdi, da gre za »nedovoljeno komunikacijo«

Mednarodna pravnica Vasilka Sancin je za STA dejala, da so bila pravila arbitraže verjetno res kršena. Je pa ob tem dogodku šokirana, hkrati pa napoveduje, da so posledice lahko hude. Za nacionalnega arbitra namreč veljajo enaka pravila kot za druge arbitre, »absolutno je treba zagotavljati njegovo neodvisnost in nepristranskost«. In s tega vidika so logično nedopustni kakršni koli stiki arbitra s stranko v postopku na temo konkretnega arbitražnega postopka. Nacionalni arbitri morajo biti glede tega še posebej pazljivi, saj jim je nepristranskost lažje očitati, je opozorila.

Kot je priznala, je, potem ko je že poslušala dobršen del danes objavljenih posnetkov, ki trajajo sicer skupaj dobro uro, šokirana, saj se resnično zdi, da gre za »nedovoljeno komunikacijo«.

Bivši šef Sove prst uperil v hrvaške obveščevalce

Nekdanji direktor Sove Iztok Podbregar je po medijski objavi pogovorov povedal, da je posnetke v medije spravila Hrvaška (oz. njene obveščevalne službe), da bi v predvolilnem boju obvestila hrvaško javnost o izidu arbitraže in spodkopala postopek na sodišču. Jasno je, da se Hrvaška že nekaj časa trudi na različne načine izpodbijati legitimnost arbitražnega postopka, je zatrdil Podbregar, ki je sicer tudi predavatelj na fakulteti za varnostne vede.

Arbitražni sporazum Slovenije in Hrvaške ne sodi med pristojnosti EU. EU in Evropska komisija nista ne neposredno ne posredno vpleteni v arbitražni proces. Evropska komisija v celoti podpira delo arbitražnega sodišča in je prepričana, da bodo pravila spoštovana, so za STA pojasnili v komisiji v odzivu na današnje dogajanje v povezavi z arbitražo.

Evropski poslanec Ivo Vajgl (Alde/Desus) pa je kritiziral neodgovorno komuniciranje visokih uradnikov v zadevi, ki je v državnem interesu, da ji tisti, ki znajo in nimajo predsodkov, prisluškujejo.

Poslušajte vse tri posnetke (vir: Večernji list)

 

Deli s prijatelji